După ce Austria a refuzat intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen sub pretextul migrației și securitatății, au început să iasă la lumină adevăratele probleme, care au loc la granița Austriei cu Ungaria. Un oficial din Austria vorbește chiar despre importanța restabilirii controlului strict la frontiera austro-ungară. Ar putea fi acesta ”sfârșitul Schengen” pentru Ungaria?
La finele anului trecut, vice-cancelarul austriac, Werner Kogler, a sugerat că Ungaria ar trebui să fie exclusă din spațiul Schengen.
Acesta spunea că majoritatea intrărilor neînregistrate în Austria (în mare parte migranți ilegali) provin din Ungaria. Recent, un primar austriac a vorbit despre importanța restabilirii controlului strict la frontiera la granița austro-ungară, sugerând același lucru: excluderea Ungariei din spațiul Schengen.
Un gard care nu ajută la nimic
Potrivit politicianului, când Austria a respins aderarea la Schengen a României și Bulgariei, a explicat că nu au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a opri migranții.
”Cele 75.000 până la 80.000 de persoane care se presupune că nu sunt înregistrate în Ungaria sunt dovada că „un gard nu ajută la nimic”, a declarat , Werner Kogler, potrivit Dailynewshungary.
Control strict la frontieră între Austria și Ungaria ?
Numărul încercărilor de trecere ilegală a frontierei dintre Austria și Ungaria aproape s-a dublat în 2022, în comparație cu cifrele de anul trecut, potrivit consilierului premierului Viktor Orban pentru securitatea internă, György Bakondi.
Datele furnizate de Hungary Today arată că aproximativ 265.000 de persoane au încercat să treacă granița de sud a țării, în comparație cu cele114.000, înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. Bakondi a spus că migranții care ajung acum la granițele cu Ungaria sunt în special din Pakistan, Bangladesh și India, subliniind că prezența cetățenilor indieni a fost cea mai îngrijorătoare.
Consilierul premierului ungar a mai spus că este puțin probabil ca migrația să scadă, avertizând că principalele victime vor fi securitatea și economia europeană.
Pe fondul efectelor crizei refugiaților și a creșterii migrației, Austria a introdus unilateral controale la frontieră în toamna anului 2015. Măsuri similare au fost luate și de alte state, precum Suedia și Danemarca, atât autoritățile daneze cât și cele suedeze anunțând prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontierele de stat până la 11 noiembrie 2022.
Acest tip de controale extinse la frontiere a fost restabilit conform dispoziţiilor articolelor 25 şi 27 din Codul Frontierelor Schengen, după atentatele care de la Paris, din 13 noiembrie 2015.
Cu toate acestea, în decembrie, Comisia Europeană a înaintat o propunere de modificare a regulilor privind controalele la frontieră. Conform propunerii, introducerea controalelor de către un stat va necesita o consultare prealabilă cu țara vecină.