Guvernul a introdus, pe ordinea de zi a şedinţei de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se prorogă până la 1 august termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocaţiei pentru copii, scrie Agerpres.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a propus în şedinţa Cabinetului Orban introducerea pe ordinea de zi suplimentară a acestui proiect de OUG.
„Vin în faţa dumneavoastră cu această solicitare, având în vedere faptul că în 6 ianuarie a fost promulgată Legea bugetului de stat, ulterior promulgării acesteia a fost promulgată şi Legea 14/2020, prin care, practic, se dublează cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, inclusiv copiii cu dizabilităţi. Acest lucru ne pune în situaţia de a căuta în perioada următoare resursele bugetare care astăzi nu sunt prevăzute în bugetul de stat aprobat. Prin urmare, propunerea este de a introduce această ordonanţă pe ordinea de zi cu propunerea ca prevederile ei să se proroge până la 1 august”, a spus Alexandru, la începutul şedinţei de Guvern.
Ludovic Orban: Dublarea alocațiilor a creat o problemă foarte mare
Premierul Ludovic Orban a explicat că apariţia „intempestivă” a acestei legi a creat o problemă „foarte mare”.
„Încă din 2008, creşterile alocaţiilor au fost realizate la iniţiativa PNL, apoi în 2015 (…) şi ulterior în 2019. Apariţia intempestivă a acestui proiect de lege prin care, tot în 2019, când noi am reuşit, practic, creşterea alocaţiilor pentru copii, prin dezbaterea la Legea bugetului de stat, ne-a creat o problemă foarte mare. Trebuie să ştiţi că efortul bugetar necesar pentru a susţine o nouă dublare a alocaţiilor, practic, a doua dublare în 2019, este de peste 6 miliarde, asta în condiţiile în care bugetul pe anul acesta trebuie să facă faţă unor creşteri ale cheltuielilor cu pensiile şi salariile, datorate legilor aflate în vigoare la momentul învestirii Guvernului. Sigur că noi ne dorim creşterea alocaţiilor şi vom creşte alocaţiile, de altfel, alocaţiile au şi crescut de la 1 ianuarie ca urmare tot a unui proiect de lege care a fost iniţiat de noi şi care a instituit un mecanism de creştere anuală a alocaţiei pentru recuperarea pierderii puterii de cumpărare prin inflaţie”, a afirmat Orban.