Vești extrem de importante pentru România. Un prim vaccin anti-Covid ar putea apărea pe piață la începutul anului viitor. Potrivit Comisiei Europene, toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor avea acces la vaccinurile împotriva noului coronavirus în același timp, în funcție de dimensiunea populației.

Vestea momentului în România!

Prioritate la vaccin vor avea însă personalul medical, bătrânii, persoanele bolnave și angajații care asigură serviciile esențiale. Țările din UE vor beneficia în același timp de vaccinul anti Covid-19. Comisia Europeană, care negociază cumpărarea de vaccinuri, a prezentat la mijlocul lunii octombrie principalele elemente care trebuie luate în considerare de către statele membre în ceea ce privește strategiile lor de vaccinare împotriva COVID-19.

Numărul total de doze de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape de desfășurare și înainte ca producția să poată fi intensificată.

Vor avea prioritate la vaccinare lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung; persoanele cu vârsta de peste 60 de ani; persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate; lucrătorii care asigură servicii esențiale; persoanele care nu pot practica distanțarea socială; grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

„Trebuie să ne asigurăm că, odată ce va fi descoperit un vaccin, suntem pe deplin pregătiți să-l desfășurăm. Cu ajutorul strategiei noastre de vaccinare, sprijinim statele membre ale UE să-și pregătească campaniile de vaccinare: care sunt persoanele care trebuie vaccinate, cum să se realizeze o distribuție echitabilă și cum să se asigure protecția celor mai vulnerabile persoane.

Dacă vrem ca vaccinarea noastră să aibă succes, acum este momentul să ne pregătim.”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Oficialii UE au declarat în cadrul unei şedinţe interne că doar o parte din populația Uniunii Europene va putea fi vaccinată împotriva noului coronavirus înainte de 2022, potrivit Reuters. UE a încheiat deja acorduri cu trei producători, pentru un miliard de vaccinuri, și se află în faza de negociere, pentru a rezerva încă un miliard de doze, cu alte companii producătoare de vaccin împotriva COVID, având în vedere că voci ale experților din sănătate susțin că s-ar putea ca nu toate vaccinurile dezvoltate să se dovedească eficace.

„Nu vor exista suficiente doze de vaccin anti-Covid-19 pentru întreaga populație înainte de sfârșitul lui 2021”, le-a transmis un oficial al Comisiei Europene diplomaților statelor membre, potrivit unei persoane care a participat la întrunire.

Acum, nu există un vaccin confirmat 100% ca eficient împotriva noului virus, însă Comisia Europeană a anunțat la începutul lunii octombrie că primele doze ar putea fi disponibile la începutul anului viitor.

Așadar, românii care vor avea primii acces la vaccinul anti Covid-19 sunt cei din care lucrează în sitemul sanitar, bătrânii, persoanele bolnave și angajații care asigură serviciile esențiale, conform Agerpres.