Milioane de americani fac acum alegeri financiare care, pe viitor, își vor arăta colții. Pentru a înțelege mai bine deciziile legate de bani, care pot pune o povară în plus pe oameni la vârsta pensionării, GOBankingRates a stat de vorbă cu câțiva pensionari din SUA.
Deși, în mare, se declară mulțumiți, spun că au cel puțin un regret privind anumite alegeri financiare pe care le-au făcut în tinerețe.
Iată ce puteți învăța din greșelile financiare ale acestor pensionari, pentru a vă asigura o pensie lipsită de griji.
Creați un plan financiar cuprinzător
Drew Parkerm, un pensionar din Oklahoma, a creat The Complete Retirement Planner când s-a pensionat, dar și-ar fi dorit să fi acordat mai multă atenție planificării acestui moment.
„Mi-aș fi dorit ca în tinerețe să fi cunoscut valoarea unui plan financiar cuprinzător”, a spus el.
„Nu am creat unul până când nu am fost la un pas de pensie, dar mi-aș fi dorit să-l fi creat când aveam 30 de ani. Dacă aș fi tânăr m-aș sfătui: „Fă-ți un plan financiar cât mai devreme posibil, astfel încât să nu ajungi să ghicești sau să speri că vei avea bani suficienți când vei fi pensionar”
Cum se poate face un plan financiar
Un plan financiar se poate face fie cu un consilier, fie pe cont propriu, întrunind nevoile și dorințele de pensionare. Planificarea pensionării ar trebui să țină cont de valorile și obiectivele pe care le aveți, de toleranța la riscuri, de vârsta de pensionare și de stilul de viață dorit.
După ce ați stabilit cum ați vrea să arate pensionarea, calculați cât de mult puteți economisi pentru pensie și cât timp vă va lua să faceți asta pe baza veniturilor din investiții, a economiilor pentru pensie, asigurărilor sociale și din alte fluxuri de venit.
Puteți oricând să vă reajustați planurile. O modalitate de a începe chiar acum un plan financiar este să deschideți un cont cu dividende mari.
Ești pregătit pentru pensie? Profită de un 401(k)
„Pe vremea când trăiam de la un împrumut la altul, având de întreținut patru copii, mi-aș fi dorit să fi pus mai mult de 20 de dolari într-un 401(k) (un cont de pensie personală, cu contribuții determinate, sponsorizat de angajator – n.red.) sau 403(b) (pentru educatori)”, a spus Pam Davis, fost profesor la o școală din Omaha.
„Ne-am gândit că avem nevoie de bani în fiecare lună pentru a avea bani la pensie și, din moment ce aceasta nu era o opțiune, am avut ani în care nu am depus nimic în conturi. Acum, este lucrul pe care îl regretăm cel mai mult”, a spus Davis.
Nu irosiți banii cu active care se depreciază
„Când eram necăsătorit și aveam job-uri destul de bine plătite, în industria serviciilor alimentare, nu mă puteam abține să nu-mi investesc banii în mașini sport europene, luate la mâna a doua”, spune Timothy. Wiedman, care a lucrat ca profesor asociat de management și resurse umane la Universitatea Doane.
„Toate au avut probleme mecanice la un moment dat și era nevoie de piese scumpe importate și/sau unelte specializate pentru a le repara. De asemenea, mergeam frecvent la schi în Colorado, Quebec și New England, iar într-o vară, m-am hotărât să cumpăr o mică barcă cu pânze.
M-am consolat, spunându-mi că această risipă nu se va vedea, peste câțiva ani, când voi începe să câștig și mai bine. Dar, din păcate, socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de-acasă”, mărturisește el. Deciziile greșite luate în tinerețe și-au arătat consecințele odată cu ieșirea la pensie, susține el.