Veste uriaşă pentru aproape cinci milioane de români. Un proiect extrem de important, aflat pe masa Guvernului va duce la scăderea facturilor românilor. Proiectul va fi luat în discuţie chiar în şedinţa Executivului de pe data de 25 martie.

Proiect cheie pentru consumatorii vulnerabili

Proiectul pentru consumatorii vulnerabili va fi luat în discuţie de către cei din Executiv, apoi va urma calea prin care urmează să devină lege. Încă de acum câteva luni, ministrul Muncii, Raluca Turcan vorbea despre acest proiect extrem de important.

Legea este necesară ca urmare a creşterii preţurilor la facturile de energie electrică, de consum de gaze, de energie termică şi chiar pentru consumul de combustibili solizi. Liberalii voiau să dea această lege chiar la începutul guvernării precedente.

„Au existat grupuri de lucru şi nenumărate consultări pentru a contura un proiect de lege, însă la începutul anului, odată cu intrarea mea în mandat, intrând în plin în acest subiect al exploziei facturilor la energie, am reluat acest proiect, l-am dezbătut cu toţi partenerii sociali şi suntem în măsură să venim cu un set de măsuri care să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică.

Pentru că este un concept existent la nivelul Uniunii Europene, existent în viaţa de zi cu zi în România, conceptualizat într-o directivă a Uniunii Europene şi era cazul ca şi România să facă acest pas şi să-i apere pe cei care sunt afectaţi de aceste creşteri de preţuri”, a explicat Raluca Turcan.

ANRE, poziţionare fermă în privinţa legii

Vorbim de peste 4,5 milioane de români, care se încadrează la categoria de consumatori vulnerabili, având un consum mediu de 55 kWh pe lună, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

“Din cei peste 8.700.000 de clienţi casnici, conform raportărilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori către ANRE pentru a obţine datele necesare realizării raportărilor către INS-EUROSTAT, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1952/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului, peste 50% din total sunt clienţi cu un consum mediu de 55 kWh/lună, care pot fi încadraţi în categoria consumatorilor vulnerabili”, arată ANRE.

VEZI DOCUMENTUL AICI