Ne apropiem rapid de a doua etapă de vaccinare împotriva coronavirusului, ce va începe, în jurul datei de 15 ianuarie. Până acum, în prima etapă au fost vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății și social. Care sunt românii vizații în a doua etapă și cum se pot înscrie.
Vestea momentului pentru 5,5 milioane de români! Se întâmplă începând cu 15 ianuarie
România se pregătește pentru a doua etapă a campaniei de vaccinare, în jurul datei de 15 ianuarie. În această etapă va fi imunizată populația cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu risc ridicat și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.
Vineri, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, spunea că ţara noastră a recepţionat până în acest moment peste 300.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19.
Peste 140.000 de persoane ar putea fi vaccinate zilnic
Pentru etapa a doua de vaccinare sunt prevăzute peste 900 de centre, cu o capacitate de peste 140.000 de persoane vaccinate pe zi.
„Avem capacitate de vaccinare suficientă atât pentru etapa 1, cât şi pentru etapele a 2-a şi a 3-a. În etapa a doua sunt prevăzute peste 900 de centre de vaccinare, ceea ce ne poate asigura o capacitate zilnică de vaccinare de peste 140.000 de persoane, în condiţiile în care într-un singur centru s-ar vaccina, în medie, circa 150 de persoane pe zi. Ritmul de vaccinare trebuie să fie corelat cu disponibilitatea dozelor de vaccin. Încercăm o accelerare inclusiv a livrărilor de vaccin, dar acest lucru trebuie negociat la nivelul Comisiei Europene şi nu ţine de statul român”, a susţinut medicul Valeriu Gheorghiţă.
În sistemul public, dar și în privat, au început deja să se facă liste pentru programarea la vaccinare a persoanelor care se pot înscrie în etapa a doua a campaniei.
Nu au existat reacții adverse grave sau severe
Valeriu Gheorghiţă a mai afirmat că nu au fost înregistrare reacţii adverse severe sau grave până acum.
„Nu au fost înregistrate reacţii adverse severe sau reacţii adverse grave iar acest lucru este un lucru cât se poate de bun şi cred că până la urmă va creşte nivelul de acceptare în rândul tuturor categoriilor profesionale în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19, dar şi în rândul populaţiei generale”, a susţinut el.
Potrivit acestuia, afecţiunile cronice cardiovasculare, diabetul, afecţiunile neurologice, obezitatea, afecţiunile cronice renale, pulmonare, neoplaziile, precum şi alte condiţii „în mod deosebit asociate” cu scăderea răspunsului imun au fost asociate cu forme severe şi din păcate cu deces în rândul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.
Cine se poate înscrie în a doua etapă de vaccinare
Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale
– Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
– Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
– Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
– personalul din învățământ și creșe;
– personalul poștal și din servicii de curierat;
– personalul cultelor religioase;
– personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaje în unități medicale;
– personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Toate detaliile privind procesul de vaccinare din România, precum și programarea se poate face AICI, pe „Platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19”.