Detalii de ultimă oră privind sistemul de termoficare din Capitală! Cum vor trece bucureştenii peste această iarnă, dacă se scumpeşte gigacaloria?
Primăria Capitalei ar putea acoperi un procent mai mare din costul gigacaloriei
Vineri, 29 octombrie, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că municipalitatea ar putea plăti, în această iarnă, 100-200 milioane de lei în plus faţă de subvenţia anuală, care este de 950 milioane de lei.
Decizia aparţine totuşi Consiliului General al Capitalei, a subliniat edilul.
“Este posibil să suplimentăm această sumă, situaţia actuală ne permite. Decizia o vom lua după ce o să avem preţul final, pe producţie, transport şi distribţie, în funcţie de ceea ce decid autorităţile naţionale în ceea ce priveşte ajutorarea marilor oraşe cu sisteme centralizate.
Vreau să fie clar că în continuare, aşa cum a fost şi acum, Primăria Capitalei va plăti o parte importantă a preţului, acum raportul este de doi la unu, va fi şi mai mare”, a explicat Nicuşor Dan.
În acest moment, Primăria acoperă două treimi din preţul gigacaloriei, restul fiind achitat de către populaţie.
“Este primul an în care Primăria chiar plăteşte subvenţia asta”, a mai precizat Nicuşor Dan, explicând faptul că, în acest an, municipalitatea chiar va achita integral subvenţia de 950 milioane de lei, pentru că, în anii trecuţi, Primăria achita doar 500-600 milioane, ceea ce a dus şi la acumularea uriaşă de datorii.
Subvenţie din partea statului român pentru cei racordaţi la sistemul centralizat?
Tot vineri, Nicuşor Dan a vorbit despre posibilitatea introducerii unor subvenţii din partea statului, nu doar a primăriilor.
“Nu există până în acest moment o subvenţionare din partea statului a consumatorilor racordaţi la sisteme centralizate, cum e cazul Bucureştiului şi a marilor oraşe.
Această dezbatere există la nivelul Parlamentului şi eu cred că va exista fie o plafonare, fie un ajutor propriu-zis, o sumă care să vină de la bugetul naţional către toţi consumatorii racordaţi la sistemele centralizate ale marilor oraşe, pentru că este o problemă cu care se confruntă toate primăriile marilor oraşe”, a declarat edilul, potrivit news.ro.
Vor exista două tarife: unul înainte şi celălalt după 1 ianuarie
“Chiar azi este o ședință a consiliului de administrație al Termoenergetica. Termoenergetica se va duce la ANRE cu prețul său de transport plus distribuție, care va trebui să fie aprobat de către ANRE.
În momentul acela o să avem două prețuri totale: un preț total până în ianuarie și un preț total din ianuarie încolo”, a mai declarat Nicuşor Dan.
De la 1 ianuarie se va aplica o lege pentru TVA de 5% la producția și transportul de energie termică.
“În iarna 2021-2022, va fi puţin mai bine decât iarna trecută, cu avariile inerente”
Ce le transmite Nicuşor Dan bucureştenilor îngrijoraţi că vor avea parte de o nouă iarnă cu frig în apartamente, din cauza avariilor repetate?
“Am spus de mai multe ori, încă începând cu toamna anului trecut, că nu se pot face minuni într-un timp scurt, că în doi-trei ani va fi mult mai bine şi că în iarna 2021-2022, va fi puţin mai bine decât iarna trecută, cu avariile inerente. Vom avea căldură puţin mai bine decât anul trecut”, a declarat primarul, în conferinţa de vineri.
Întrebat de ce s-au făcut puţine reparaţii în această vară, Nicuşor Dan a replicat: “Pentru că atunci când eşti autoritate publică trebuie să faci licitaţii şi acestea au durat mai mult decât ne-am aşteptat.”
Ce datorii are Primăria la Termoenergetica, în prezent?
Edilul a vorbit şi despre datoria pe care Primăria Generală a Capitalei o are la Termoenergetica în acest moment.
“Datoriile pe care noi le avem acum către Termoenergetica sunt undeva între 150 şi 160 milioane de lei, valoarea datoriilor din mai-iunie era de 550 milioane de lei.
În 7-8 noiembrie o să primim cotele defalcate din impozitul pe venit şi, aşa cum ne-am angajat, o să plătim 109 milioane de lei. Datoriile noastre o să fie sub 50 de milioane de lei”, a precizat Nicuşor Dan.