Aveți grijă la achiziționarea unui aer condiționat nou
Dacă achiziționați un echipament nou, este bine să cunoașteți caracteristicile tehnice ale acestuia pentru a putea adapta aparatul de aer condiționat la cerințele specifice locuinței dumneavoastră. În caz că aveți neclarități este recomandat să consultați producătorul sau un profesionist din domeniu pentru a vă ajuta.
De asemenea, sistemele de aer condiționat au un certificat de eficiență în conformitate cu standardele stabilite de Comisia Europeană. Țineți cont de această etichetare atunci când achiziționați un sistem de aer condiționat nou pentru a vă asigura că acesta are o eficiență maximă.
Asigurați o bună izolarea termică a locuinței
Conservarea căldurii în timpul iernii și a frigului în timpul verii va permite aparatului tău de aer condiționat să minimizeze efortul și să economisească din consumul de energie electrică.
Evitați să porniți și să opriți des aparatul de aer condiționat, pentru că astfel se generează o creștere bruscă a consumului de energie și implicit a costului facturii. Nu uitați să instalați aparate cu tehnologie inverter, capabile să mențină temperatura programată, astfel încât consumul de energie să fie stabil.
Ajustați termostatul din locuință în funcție de cea exterioară, selectând temperaturi intermediare. Astfel, echipamentul nu este suprasolicitat și poate funcționa cu un consum eficient. Specialiștii sugerează să programați temperatura în timpul verii la un minim de 27 C și iarna cu un maxim de 19 C.
Aveți grijă de aparatul de aer condiționat
De asemenea, este important să nu uitați să curățați sau să reînnoiți filtrele echipamentului dumneavoastră de aer condiționat la sfârșitul fiecărei veri sau ierni. Este recomandat să faceți asta pentru a menține performanța optimă a aparatului și capacitatea acestuia de a filtra particulele din aer.
În plus, efectuați o întreținere periodică a acestuia pentru că astfel prelungiți durata de viață a echipamentului dumneavoastră și-l mențineți în starea optimă de funcționare. Este recomandat să o faceți acest lucru înainte de fiecare sezon de utilizare.
În cazul în care observați o funcționare necorespunzătoare a aparatului de aer condiționat este recomandat să apelați mereu la profesioniști. Nu uitați că aparatul dumneavoastră are componente și mecanisme specifice, precum și gaze refrigerante pentru care este necesar un certificat de manipulare.