Ministrul Energiei, Virgil Popescu este de părere că România va avea de înfruntat o iarnă complicată în ceea ce privește alimentarea cu gaze naturale, chiar dacă țara noastră nu este atât de dependentă de gazul rusesc.
Vom avea o iarnă complicată
„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă.
Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat.
Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”, a transmis ministrul energiei, Virgil Popescu la Digi24.
Oficialul de la Energiei a amintit de Consiliul extraordinar al miniștrilor energiei din UE, ce va avea loc în data de 9 septembrie, unde se vor lua discuție soluții privind „șantajul” Rusiei privind gazele naturale.
„Rămâne însă impactul asupra prețului. Am tot spus că orice declarație a unui oficial din Rusia automat pune o presiune pe preț. Se calmaseră cât de cât prețurile, acum au început iar să crească la gazul natural. De aceea e foarte important și salut decizia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la plafonarea prețului”, a mai declarat ministrul Energiei.
Schimbare majoră pentru cei cu centrale individuale
Virgil Popescu a subliniat că OUG adoptată recent de Guvern, prevede „o schimbare majoră în această iarnă pentru cei care au centrale individuale”. Mai exact, a fost eliminat plafonul de consum de iarna trecută.
„Iarna trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi.
Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme – mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării. Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută.
Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”, a punctat Virgil Popescu, potrivit sursei citate.