Vestea momentului pentru cei născuți după 1968! Anunțul făcut chiar acum de Marius Budăi

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a vorbit în cadrul unei emisiuni despre generația numită decrețeii, după ce a fost întrebat dacă ar putea exista, în viitor, dificultăți cu privire la plata pensiei, având în vedere că există îngrijorări cu privire la viitorii pensionari, mai ales după ultimul recensământ, cu scăderea numărului de locuitori și, mai ales, cu îmbătrânirea populației.

Ministrul Marius Budăi a precizat că ar vrea ca acești oameni să nu mai fie numiți decreței.

„Aici, eu am o problemă foarte mare și tot m-am abținut și uitați că acum la dumneavoastră nu o să mă mai abțin și am să fac apel pentru toată lumea să nu-i mai numim”, a precizat ministrul Muncii.

Oficialul român a mai spus că nu se mai folosesc formulele șablon și că persoanele născute în acea perioadă au fost, de fapt, copii doriți de către părinții lor.

„Nu mai fosim formule șablon. Acela este un copil care s-a născut din dragostea părinților lui. Nu este un decrețel, nu este un nedorit, nu este nimic. Este un copil care s-a născut din dragostea părinților lui. Eu vreau să punem punct în România acestor etichetări, care n-au niciun nicio legătură cu realitatea. Eu nu cred că vreun copil din lume ar vrea să știe că el, la rândul lui, când a fost copil, a fost nedorit. Nu, este un copil care a fost dorit și a fost născut din dragostea părinților lui”, a mai spus acesta.

Analiștii economici ar trebui să vină și cu soluții

Marius Budăi a mai explicat că au mai existat cazuri în România în care numărul pensionarilor aflați în plată a fost mai mare decât cel al salariaților și nu au existat probleme.

De asemenea, șeful de la Muncă spune că marii analiști care vin cu astfel de scenarii ar trebui să vină și cu soluții.

„Au mai fost cazuri în România când au fost pensionari mai mulți în plată decât salariați și n-a fost nicio problemă. Facem tot felul și văd tot felul de analiști care fac tot felul de analize și vin cu tot felul de fatalisme și, gata, se închide România, se închide țara, dar eu cred că cetățenii de rând ai acestei țări se așteaptă de la acești mari analiști economici, și nu o spun cu niciun fel de ironie, să vină și cu soluții”, spune ministrul Muncii.

Nu în ultimul rând, ministrul Marius Budăi spune că este ușor de lansat scenarii cu privire la ceea ce se va întâmpla peste câțiva zeci de ani, având în vedere că nimeni nu poate verifica autenticitatea acestor informații.

„Este ușor să spunem „peste 50 de ani, când nu ne poate verifica nimeni, va fi dezastru” sau „va fi foarte bine”. Nu. Haideți să ne facem analizele, haideți să le luăm pas cu pas și să venim cu măsuri. Uitați, măsurile de anul trecut, dacă tot vorbim de o sustenabilitate a sistemului de pensii, măsurile de anul trecut, care au fost niște măsuri echilibrate între măsurile economice și măsurile sociale, au adus în România un plus de 100.000 de noi locuri de muncă. Asta trebuie să facem, oameni buni. Nu trebuie să-i etichetăm pe frații noștri, pe concetățenii noștri că unu-i nu știu cum și unu-i nu știu cum”, spune șeful de la Muncă.

Pensii mici pentru cei născuți după 1968

Analiștii din domeniu sunt de părere că problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, iar sistemul de pensii ar urma să dea semne de declin încă din 2030.

În prezent, 5,71 milioane de români sunt salariați activi. arară Inspecția Muncii. Din numărul total, 4,5 milioane lucrează la privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

În luna decembrie a anului trecut au fost înregistrați aproape 4,8 milioane de pensionari, în timp ce pensia medie a fost de 1.739 lei.

Anul acesta, salariul minim brut estimat este de 6.789 de lei, suma fiind utilizată pentru fundamentarea bugetului de asigurări de stat. În acest mod, cotizațiile anuale la stat ar fi de 20.400 de lei. Pentru toată perioada de 35 de ani, până la ieșirea la pensie, se va strânge suma de 714.000 de lei.

Astfel, suma mai sus precizată ar urma să asigure o pensie mult mai mică, având în vedere că analiștii spun că populația României va fi între 13 și 16 milioane între anii 2050 – 2060.