Evitați să consumați aceste alimente
Anumite alimente ar trebuie evitate de cei care au trecut de vârsta de 44 ani de ani, potrivit cunoscutului medic Vladimir Ciurea, care avertizează asupra efectelor negative pe care acestea le pot avea asupra creierului, inclusiv riscul de accident vascular cerebral.
Astfel, medicul spune că alimentele care sunt bogate în grăsimi nesănătoase, conțin mulți carbohidrați sau sunt excesiv de dulci pot afecta creierul în timp. Aceste alimente pot contribui la creșterea riscului de accident vascular cerebral, o afecțiune gravă care afectează fluxul de sânge către creier.
„Toate aceste glucide în formă excesivă nu fac bine celulei nervoase. Nu îi aduc elementul nici de metabolism, nici acele substanțe care ajută transmisia între două celule la nivelul de – noi spunem sinapsă – și acolo sunt substanțele neurotransmițători. Sarea excesivă dăunează.
Sunt toate alimentele grase, grăsimea nu face în general bine. Toate acele mâncăruri extraordinar de bune făcute de români cu ocazia sărbătorilor. Dar puțin nu sunt să nu săriți că se umplu toate salvările de abdomen acut de colicistită acută și așa mai departe. Toate tocăturile, vorbesc de creier, toți cârnații, toate sarmalele. De aceea apar și accidentele vasculare”, a explicat Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea.
Anumite tipuri de grăsimi sunt importante
De asemenea, un specialist în neuroștiință a dezvăluit obiceiurile care trebuie evitate pentru a ajuta creierul să funcționeze cât mai mult și cât mai bine posibil. Emily McDonald a dat un sfat care se leagă de zicala „ești ceea ce mănânci”.
Ea amintește că alimentele procesate au fost asociate cu îmbătrânirea cognitivă, ducând și la probleme de memorie.
„Conexiunea intestin-creier este foarte reală”, subliniază ea, sugerând că dieta trebuie să fie bogată în grăsimi „bune”, adică grăsimi mononesaturate și polinesaturate, cereale integrale și produse proaspete. În schimb, trebuie evitate alimentele procesate.
Mâncarea hrăneşte creierul, aşa cum hrăneşte şi corpul. Ceea ce mâncăm şi bem ne afectează performanţele fizice şi intelectuale, deopotrivă. Creierul este un organ care iubește zahărul, mai exact glucoza. De aceea, are nevoie permanentă de oxigen, energie şi glucoză.
Grăsimile sunt şi ele importante, pentru că, în proporţie de 70% creierul este grăsime. Pentru a funcţiona eficient are nevoie de anumite tipuri de grăsimi esenţiale care conţin componente ale membranelor neuronale, spune specialistul.