Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale şi coordonatorul Centrului OncoGen, prof. dr. Virgil Păunescu, este de părere, că administrarea dozelor de vaccin actuale, care ne protejează şase luni, sunt necesare pentru a nu face forme severe de boală.
Totodată, el a subliniat faptul vaccinarea persoanelor vulnerabile este esențială, scutindu-i pe aceștia de formele grave, lucru care este dovedit.
„Trebuie să facem oricâte doze de vaccin vor fi necesare şi oricâte valuri vor veni, pentru că prin fiecare doză suntem protejaţi şase luni de forme grave de boală, altfel riscăm, chiar şi cei vaccinaţi, să facem forme grave de boală. Vaccinarea, în special a persoanelor vulnerabile, îi scuteşte pe aceştia de formele grave şi este lucru dovedit”, a spus dr. Păunescu.
Pe de altă parte, imunologul şi-a exprimat însă şi îngrijorarea referitoare la administrarea mai multor doze de vaccin. Mai exact, acesta nu știe cum va reacționa sistemul imunitar la o stimulare repetată cu același stimul.
„Repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme. Este greu să spui cum va reacţiona sistemul imun la o stimulare repetată cu acelaşi stimul (…). Vaccinul nu rămâne doar la locul injecţiei, ci circulă (…) şi repetarea oricărei vaccinări, mai ales din şase în şase luni, pe mine mă îngrijorează puţin”, a mai adăugat medicul.
Totodată, dr. Virgil Păunescu a mai sublinat faptul că în cazul în care populaţia observă că autorităţile politice sau sanitare nu sunt complet transparente şi par să ascundă anumite lucruri, apare sentimentul că „se forţează vaccinarea”, iar reacţia este întotdeauna de retragere. În acest context, el susține că întreaga campanie de vaccinare trebuie coordonată de pecialişti, de medici, care însă „nu au reflexe democratice consolidate”, prin natura profesiei lor.
Autoritățile pun presiune pe oameni
În același timp, Păunescu a mai adăugat că clasa politică, sub presiunea mediatică care intervine virulent când „nu mai sunt paturi libere în ATI”, vine de multe ori cu măsuri radicale respinse de populaţie.
„În sala de chirurgie nu se negociază intervenţia, ci medicul decide ce trebuie să facă”, a argumentat imunologul.
Un alt lucru subliniat de Virgil Păunescu este faptul că în cazul în care se pune presiune pe un virus, cu tratamente sau cu vaccinuri, el va căuta o „cale de scăpare” şi face mutaţii, iar pericolul este mult mare, astfel încât „ne putem trezi cu mutaţii care pot fi agresive”.
Medicul a mai subliniat faptul că până în prezent, soluţia de a rezolva problema pandemică prin vaccinare nu s-a dovedit că funcţionează şi există o serie de mutaţii ale virusului care vin şi din zone de pe mapamond în care populaţia nu a fost supusă vaccinării.
Virgil Păunescu este de prărere că vaccinurile care se află acum pe piaţă sunt urmare a unei „decizii politice”, iar ţările care le produc acum reprezintă „o decizie politică”. Un exemplu dat de acesta este Cuba, care a pregătit două vaccinuri, dorind să iasă pe piață și demonstrând că are o putere tehnologică.
„În loc de colaborare am avut parte de competiţie (cei de la OncoGen Timişoara, care au dezvoltat încă din primăvara anului trecut un „vaccin românesc”, n.r.). Lumea nu s-a îngrămădit la noi (să cumpere vaccinul, n.r.), România nu a vrut să joace niciun rol în această competiţie. Cuba a ieşit cu două vaccinuri, pentru că au vrut să iasă pe piaţă, să arate că sunt o putere tehnologică”, a încheiat dr. Virgil Păunescu.