Cei vaccinați este posibil să dezvolte forme care să fie simptomatice de COVID-19 cu variantele Delta

Potrivit celor spuse de Radu Țincu, efortul de luptă împotriva pandemiei ar putea avea de suferit, în cazul în care fiecare țară ar lua decizii discordante.

„Atât timp cât suntem în spațiul european și cât timp am pornit o politică de vaccinare la nivel european, a existat o vaccinare coordonată în toate țările în raport cu COVID-19, cred că nu ar fi de bun augur ca fiecare țară să ia decizii discordante. Lucrul acesta va crea dezorientare și nu va mai crea acel aspect de unitate a campaniei de vaccinare în întreagă Europă”, a declarat medicul la Antena 3.

Amintim că Radu Ţincu a punctat anterior că persoanele vaccinate care s-au infectat pot dezvolta simptome specifice bolii, deoarece noile variante virale sunt mai agresive din punct de vedere al rezistenței la anticorpi.

„Faptul că noile variante virale sunt mai agresive din punct de vedere al rezistenței la anticorpi, știm asta, adică nu mai avem aceeași eficiență a vaccinului așa cum a fost dezvoltat pentru variantele inițiale când a apărut coronavirusul. Din această perspectivă, este clar că în următoarea perioadă vom asista la pacienți care, chiar dacă sunt vaccinați, este posibil să dezvolte forme care să fie simptomatice de COVID-19 cu variantele Delta”, a declarat medicul la B1 TV.

Anunțul făcut de EMA

De asemenea, EMA a anunțat vineri că nu există date suficiente pentru a recomanda utilizarea celei de-a treia doze a vaccinurilor anti-COVID-19, după ce două ţări din UE au dezvăluit că vor administra doze de supra-rapel persoanelor vulnerabile începând din luna septembrie.

„Deocamdată este prea devreme să confirmăm dacă şi când o doză de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi necesară, pentru că nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare şi din studiile aflate în desfăşurare pentru a înţelege cât timp va dura protecţia oferită de vaccinuri”, au transmis reprezentanții EMA.