Într-un interviu acordat pentru Antena 3, cardiologul Silviu Dumitrescu a vorbit despre condițiile prin care se poate face miocardită sau pericardită după vaccinarea anti-covid.

Potrivit acestuia, cele două boli inflamatorii sunt diagnosticate rar. Totodată, medicul subliniază faptul că ele apar doar în context inflamator, iar de cele mai multe ori de vină este o infecție virală. El a mai vorbit și despre simptomele celor două boli printre care se numără febra, frisoanele, dar și palpitațiile.

„Miocardita şi pericardita sunt două boli inflamatorii relativ rar diagnosticate, pentru că de foarte multe ori, sunt afecţiuni foarte uşoare care nu ajung să fie diagnosticate şi cu atât mai puţin, să fie internate în spital.

Aceste afecţiuni apar în context inflamator, de cele mai multe ori, o infecţie virală este cea care generează acestea două afecţiuni, care pot să determine forme severe.

Simptomele frecvente în cazul miocarditei şi pericarditei sunt date de durere toracică, dispnee sau palpitaţii. Aceste simptome pot să apară într-un context care sugerează o boală inflamatorie, de febră sau frison”, a explicat dr. Silviu Dumitrescu, la Antena 3.

Legătura dintre vaccin și bolile de inimă

În ceea ce privește legătura dintre vaccinare și miocardita, medicul susține că ea există în acest caz, dar și în cazul infecției cu noul coronavirus. Potrivit medicului, există un risc mai mare de a face miocardită din cauza infecției cu COVID decât după vaccinare.

„Această legătură chiar există, dar în primul rând trebuie să spunem că inclusiv infecția cu SARS-CoV-2 poate să determine miocardită. Nu este o afectare comună, dar există, poate să fie severă. Riscul de a face miocardită din cauza infecției cu SARS-CoV-2 este însă mult mai mare, decât riscul de a dezvolta această afecțiune din cauza vaccinului.

Au fost comunicate, într-adevăr, în ultima vreme, aceste afecțiuni și sunt câteva studii publicate în iunie 2021, despre cazurile de miocardită apărute după imunizarea cu vaccinul ARNm. Majoritatea acestor afecțiuni miocardită și pericardită au fost forme ușoare, care au apărut mai frecvent la bărbați, însă mecanismul este incert”, spune medicul.

El a vorbit și despre modul în care reacția se resimte, precizând că teama personaelor de a face miocardită și pericardită după vaccinare este nejustificată. Acesta a amintit faptul că vaccinul anti-covid nu este singurul, iar primele cazuri de miocardită post vaccinare au apărut chiar și după vaccinarea anti-varicelă.

„Se presupune că ar exista o reacție infecțioasă extrem de intensă. O reacție inflamatorie caracteristică bărbaților tineri. Există un mecanism prin care anticorpii generați de imunizare cu serul respectiv, luptă practic împotriva celulelor cardiace, astfel se determină o afectare fie la nivelul miocardului, fie a pericardului.

Să spunem în primul rând că teama de a face miocardită și pericardită după vaccinare este nejustificată. Sunt afecțiuni destul de rare, apare 1 la 1.000.000.

Nu este singurul vaccin. Primele cazuri de miocardită post vaccin au fost descrise după vaccinarea anti-varicelă. Repet, teama de a te vaccina trebuie să fie extrem de redusă pentru că teama de a dezvolta aceste două afecțiuni post infecție poate să fie mai mare”, a mai spus acesta.

Cardiologul Silviu Dumitrescu a vorbit și despre pacienții care suferă de probleme cu inima și cărora le e frică să se vaccineze. Medicul susține că o astfel de gândire nu este potrivită în contextul în care aceste persoane sunt vulnerabile în fața virusului.

În final, medicul i-a încurajat pe români să se vaccineze și să scape de astfel de temeri, tratamentele lor nefiind afectate de vaccinare.

”Sunt pacienţi care se tem să se vaccineze, pentru că au o afectare cardio-vasculară, fie pentru că au o afecțiune cardiacă, fie că au o valvopatie, ori o banală tensiune. Vin și spun că nu se vaccinează pentru că le este frică. Nu, nu trebuie să ne gândim la asta, ci dimpotrivă, persoanele cu afecțiuni ale inimii, tocmai pentru că au aceste comorbidității, în contextul infectării cu SARS-CoV-2, pot face forme mai severe.

Deci, îi încurajez pe toți pacienții mei să se vaccineze, pentru că nu au niciun motiv să se teamă de acest vaccin. Pacienții aflați sub tratament antiagregant, după tratament antiagregant sau anticoagulante, toți au aceste temeri, iar unii dintre ei se întreabă dacă să oprescă tratamentul. Ei bine, nu! Nu trebuie să oprească tratamentul”, îndeamnă dr. Silviu Dumitrescu.