Vestea momentului pentru toți cei care s-au vaccinat cu Pfizer. Există un risc major pentru persoanele care s-au imunizat cu ambele doze ale serului. S-a descoperit acum, iar concluzia a reieșit în urma unui studiu. Cercetătorii au aflat care este riscul de infectare cu COVID-19 la persoanele vaccinate cu două doze.
Riscul de infectare cu COVID-19 creşte cu cât trece mai mult timp de la inocularea cu a doua doză de ser
Aceasta a fost concluzia desprinsă de experţi. Ei au vrut să vadă care este eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech. Studiul vine în sprijinul recomandării celei de-a treia doze de vaccin (booster) pentru a preveni infectarea cu COVID-19 odată ce imunitatea scade. Acest anunț a fost făcut de echipa de cercetători care a publicat rezultatele studiului în revista British Medical Journal (BMJ), informează dpa.
Creştere treptată a riscului de infectare cu coronavirus
Experţi de la Research Institute of Leumit Health Services din Israel au descoperit o creştere treptată a riscului de infectare cu coronavirus după 90 de zile de la inocularea cu a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech.
Cercetătorii au avut în vedere rapoartele de sănătate a 80.057 de adulţi (cu o vârstă medie de 44 de ani) care au făcut un test PCR între mijlocul lunii mai şi septembrie, cu cel puţin trei săptămâni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Niciuna dintre aceste persoane nu fusese înregistrată ca având infectări anterioare cu COVID-19. Din grupul de 80.057 de persoane, 7.973 (9,6%) au avut un rezultat pozitiv al testului.
Ce au descoperit experții
Experţii le-au comparat apoi cu persoane de aceeaşi vârstă şi din acelaşi grup etnic care au fost testate negativ în decursul aceleiaşi săptămâni. Studiul a constatat că rata rezultatelor pozitive a corespuns cu creşterea perioadei de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19.
Trebuie amintit că Israelul a fost una dintre primele ţări care au demarat o amplă campanie de vaccinare anti-COVID-19, în decembrie 2020. Ulterior, țara a decis și vaccinarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de numeroase alte țări și contrar recomandării Organizației Mondiale a Sănătății.
Astfel, peste patru milioane de israelieni au fost imunizați până în prezent cu doza ‘’booster”, rezultatul fiind o scădere semnificativă a ratei infecțiilor. În ciuda unei reușite a campaniei de vaccinare, statul se confruntă acum cu un număr destul de mare a cazurilor de infectărilor cu coronavirus. Drept urmare, experții au vrut să știe care sunt aspectele care determină scăderea imunităţii în rândul celor vaccinaţi.