Specialiștii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii au transmis joi că orice persoană cu afecțiuni sau boli preexistente, moderate ori severe, ar putea să aibă nevoie chiar și de o a patra injecție de rapel pentru protecție în fața virusului COVID-19. Informațiile au fost prezentate recent și mai arată că poate fi folosită orice doză de vaccin aprobată de pe piață, chiar și doza unică.
A patra doză de vaccin, necesară pentru anumite persoane
Aceste noi informații, care, potrivit Global News, au fost făcute publice luni, arată că o a patra doză ar putea fi administrată cu orice vaccin care a fost aprobat pentru utilizare, cum ar fi Pfizer, Astrazeneca și inclusiv cu doza unică, ori regimurile cu doze mixte de la Janssen.
”După finalizarea unei serii primare de ARNm și a unei doze suplimentare de vaccin ARNm, persoanele cu imunodeficiență moderată și severă sunt eligibile pentru o altă doză de rapel”, se arată în ghidul actualizat al CDC SUA.
6 luni diferență între doza trei și doza patru
Cercetătorii americani mai spun că oricine este eligibil pentru rapel ar trebui să aștepte cel puțin șase luni, în perioada cuprinsă între a treia și a patra doză, înainte să o facă și pe aceasta. Totuși, în Canada, autoritățile medicale nu au autorizat nici a treia doză de rapel, chiar dacă Comitetul Național Consultativ pentru Imunizare (NACI) a recomandat ca vârstnicilor și rezidenților de îngrijire pe termen lung să li se ofere o a treia doză de vaccin ARNm la cel puțin șase luni după a doua doză.
Miturile despre persoanele care nu ar avea voie să se vaccineze au fost spulberate
Medicul Gindrovel Dumitra, membru al Grupului de lucru de Vaccinologie, spulberă miturile despre cine nu ar avea voie să se vaccineze. Dacă există persoane cărora le este interzis administrarea vaccinului împotriva coronavirusului, această contraindicație nu este definitivă.
„Practic discutăm de două tipuri de contraindicații absolute, și aici noi cunoaștem șocul anafilactic suferit la o doză anterioară de vaccin, respectiv la trombocitopenia care apare după administrarea unei doze de vaccin. În afară de acestea există o paletă destul de largă de contraindicații temporare unde putem să enumerăm pacienții aflați în tratament cu imunosupresoare sau chimioterapie. În aceste cazuri data la care se administrează vaccinul trebuie aleasă împreună cu medicul curant, astfel încât beneficiul să fie maxim. Dar în niciun caz nu vorbim de contraindicație definitivă: la acești pacienți se poate administra vaccinul”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra la Antena 3.