Vestea momentului pentru copii și părinți! Decizie crucială în Guvern. Creșteri de 20%

Ministrul Muncii şi al Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat joi că se are în vedere creșterea Indicelui Social de Referinţă. ISR reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire sau chiar și alocația de stat pentru copii.

Există decizia de a majora Indicele Social de Referinţă, dar acest lucru va avea loc în urma unei dezbateri, a declarat, joi, ministrul Muncii şi al Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă organizată la câteva ore după preluarea mandatului.

„În privinţa Indicelui Social de Referinţă, care nu a mai crescut din anul 2015, putem să afirmăm că există decizia de a creşte acest Indice Social de Referinţă, dar creşterea aceasta trebuie să se facă nu într-o cheie electorală, aşa cum a fost votată legea în Parlament, ci în urma unei dezbateri reale şi voi propune acest lucru membrilor Cabinetului în momentul în care trebuie să ne pronunţăm pe acest subiect”, a afirmat Raluca Turcan.

Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% din 1 ianuarie

Pe de altă parte, ministrul Muncii a menţionat că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% din 1 ianuarie.

„În privinţa alocaţiilor, răspunsul este că suntem în cadrul ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvernul Orban, deci Guvernul precedent, şi de la 1 ianuarie cu siguranţă alocaţiile vor creşte cu 20% şi, de asemenea, în momentul în care legea se va reîntoarce la Parlament vom definitiva cadrul legal cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii”, a precizat Raluca Turcan.

Trebuie precizat că, deși legea prevedea dublarea alocațiilor pentru copii în 2020, Guvernul Orban a refuzat această majorare substanțială, motivând lipsa fondurilor necesare la bugetul statului.

Calendar pentru dublarea etapizată a alocațiilor

În schimb, alocațiile au majorate cu 20% începând cu data de 1 septembrie, fiind propus un calendar prin care dublarea să fie realizată etapizat.

”Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta și cel pentru anii viitori ar fi următorul: o creștere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creșteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie și 1 iulie, cu câte 20%, și la fel în 2022”, a declarat Violeta Alexandru, ministrul Muncii în Guvernul Orban.

Rămâne de văzut în ce măsură situația bugetară din 2021 va permite respectarea acestui calendar.

Inquam Photos / Octav Ganea.