În ședința de astăzi, 04 decembrie 2020, a Executivului, a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care se stabilește, în premieră, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, ce pot fi acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, în anul școlar 2020 – 2021, transmite Ministerul Educației și Cercetării într-un comunicat.
Valoarea minimă a cuantumului
Valoarea minimă a cuantumului fiecărui tip de burse este de 100 de lei, iar complementar acestui plafon, autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Precizăm că, în conformitate cu prevederile legii, bursele se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat, cu această destinație.
Reglementarea unui prag minim al bursei este o măsură așteptată de multă vreme și contribuie la asigurarea echității în educație, asemenea altor acțiuni întreprinse de către Guvernul României, precum: triplarea numărului de unități de învățământ preuniversitar de stat din cadrul Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi, ,,Masa caldă”, acordarea de tichete sociale pentru elevii din medii defavorizate, în valoare de 500 de lei/an școlar, pentru sprijin educațional și decontarea transportului elevilor.
Anunțul momentului pentru elevi
Cu doar câteva zile înainte de sărbătorile de iarnă, Consiliul Naţional al Elevilor face un apel ferm către Guvern. Reprezentanții instituției susțin că elevii merită atenţia autorităţilor nu doar de sărbători.
Conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, Guvernul României are datoria de a emite, anual, o hotărâre prin care să stabilească un cuantum minim pentru fiecare categorie de burse în parte (studiu, performanţă, merit, ajutor social).
În ciuda faptului că această prevedere există în lege încă din anul 2019, niciun Guvern nu a pus în aplicare până acum acest act normativ, prin emiterea unei hotărâri de guvern şi prin alocarea resurselor financiare necesare acestei măsuri.
Analiza privind acordarea burselor la nivel naţional, realizată de către Consiliul Naţional al Elevilor în luna aprilie a acestui an, arată că 66,27% dintre primăriile din România nu acordă burse deloc sau le acordă într-un cuantum foarte mic, se arată într-un comunicat de presă transmis de Consiliul Național al Elevilor.
Potrivit sursei citate, în acest an, disparităţile au crescut major în sistemul educaţional, rata abandonului şcolar ajungând la un procent de peste 15%, contrar ţintelor asumate de către România în cadrul Strategiei 2020, de 11,3%.
În acest context, sursa citată precizează că e imperios ca Guvernul României să aprobe hotărârea privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare.
Consiliul Naţional al Elevilor solicită următoarele cuantumuri minime:
- 9,45% din salariul minim pe economie pentru bursa de ajutor social;
- 10,15% din salariul minim pe economie pentru bursa de studiu
- 11% din salariul minim pe economie pentru bursa de merit;
- 15% din salariul minim pe economie pentru bursa de performanţă.
„În această perioadă complicată, elevii din România au nevoie de măsuri de sprijin, pentru a putea să îşi continue parcursul educaţional. Aproape 36% dintre elevii României se află în risc de sărăcie şi excluziune educaţională. Pentru aceştia, educaţia online şi educaţia pe timp de pandemie reprezintă un vis frumos.
Solicităm Guvernului României respectarea prevederilor Legii 38/2019 şi adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare, pentru a diminua discrepanţele din sistemul educaţional”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea