Albert Bourla, CEO Pfizer, a fost cel care a dat marea veste. Potrvit acestuia, persoanele care au primit vaccinul Pfizer vor avea probabil „nevoie” de a treia doză în termen de un an. Totodată, el a mai menționată că aceștia vor avea nevoie ”apoi fără îndoială”, o injecţie în fiecare an, notează AFP.
„O ipoteză plauzibilă este că probabil va fi necesară a treia doză, între şase şi doisprezece luni, iar începând de acolo va exista o vaccinare din nou în fiecare an, dar toate acestea trebuie confirmate”, a indicat Albert Bourla în declaraţii făcute publice joi de canalul de CNBC.
Acesta a mai ținut să sublinieze faptul că noile tulpini de coronavirus vor avea un rol major în acest context, dat fiind faptul că încă nu se știe exact cât de eficient este vaccinul în aceste cazuri.
„Şi, pe de altă parte, noile tulpini vor juca un rol cheie. Este extrem de important să reducem la maxim numărul persoanelor vulnerabile la virus”, a adăugat Albert Bourla.
Cât de eficient este vaccinul în cazul noilor tulpine
De menționat este faptul că, declarațiile lui Albert Bourla vine după ce directorul celulei anti-COVID-19 din cadrul administraţiei Biden afirmase, de asemenea, că americanii vor trebui să se aştepte să primească un rapel al vaccinului pentru a-i proteja împotriva noilor tulpini ale coronavirusului în circulaţie.
„Nu ştim totul în această etapă”, a recunoscut doctorul David Kessler, în timpul unei audieri în faţa parlamentarilor americani.
„Studiem durata răspunsului anticorpilor”, a spus el. „Pare puternic, dar coboară puţin, iar noile tulpini sunt o provocare”.
„Din motive logistice, şi numai din motive logistice, cred că ar trebui să considerăm că poate exista un rapel”, a făcut cunoscut David Kessler.
De menționat este faptul că, în luna februarie, Pfizer/BioNTech a anunțat deja că studiază într-un studiu clinic efectele unei a treia doze de vaccin împotriva noilor tulpini. Vaccinul urma să fie administrat în două doze și foloseşte la fel produsul companiei Moderna tehnologia inovatoare a ARN-ului mesager, care nu a mai fost folosită până în prezent în viaţa reală.
Studiile clinice au demonstrat că în acest stadiu, aceste două vaccinuri sunt cele mai performante, cu o eficacitate de 95% pentru cel de la Pfizer/BioNTech şi 94,1% pentru Moderna împotriva COVID-19.