Cel mai apropiat aliat al lui Putin în Uniunea Europeană, premierul ungar Viktor Orban, a amenințat că va recurge la dreptul de veto în cazul sancțiunilor propuse de Bruxelles asupra petrolului rusesc. Acum, președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță că nu susține posibila aderare a statelor neutre din punct de vedere istoric, Finlanda și Suedia, deși restul membrilor alianței susține aderarea lor.
Cu așa prieteni buni precum Orban și Erdogan, Putin își va putea continua drumul actual în Ucraina sau în afara ei. Cu impunitate. Au apărut în ultima vreme mai multe idei despre cum să se facă față acestor crize care amenință să slăbească capacitatea, dacă nu și voința, de a confrunta direct Kremlinul.
Nimeni nu vrea să piardă Turcia, a doua cea mai mare armată din NATO
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat la Budapesta pentru a-l înfrunta pe Orban. În final, von der Leyen a spus doar că a reușit să „clarifice problemele” cu liderul ungar.
S-au făcut eforturi diplomatice considerabile pentru a-l convinge pe Erdogan să-și schimbe opinia, dar el continuă să condamne asistența oferită de Finlanda și Suedia oragnizației kurde PKK, pe care Turcia o numește organizație teroristă. Puțini sunt cei care vor să riște să piardă Turcia, a doua cea mai mare armată din NATO, după SUA, mai ales una care controlează Bosforul strategic și accesul la Marea Neagră.
Nu s-a întâmplat nimic nici după ce președintele Turciei a cumpărat din Rusia sistemul de apărare antirachetă S-400, în valoare de un miliard de dolari, provocând un mare deranj în NATO. În plus, alături de Germania, Turcia este unul dintre cei mai mari importatori de gaze naturale rusești. Baza aeriană de la Incirlik găzduiește 50 dintre armele nucleare tactice ale SUA, pe care unii oficiali americani au sugerat că ar trebui mutate din cauza tensiunilor crescânde Washington- Ankara din ultimii ani.
Când nu poți câștiga după regulile tradiționale, ocolește-le!
Se poate face ceva cu aceste probleme pe care Ungaria și Turcia le generează? Răspunsul este unul simplu: ar trebui să se joace după aceleși reguli pe care Putin joacă de de ani de zile. Când nu poți câștiga după regulile tradiționale, ocolește-le!
În acest caz, Orban și Erdogan ar trebui să fie făcuți irelevanți. Toți ceilalți 26 de membri ai UE ar trebui să pună în aplicare embargoul asupora petrolului rusesc. Iar NATO ar trebui pur și simplu să deschidă calea pentru aderarea Suediei și Finlandei.
UE ar trebui îndemnată să meargă înainte fără Ungaria
Poate că a venit momentul ca lideri precum Viktor Orban și Erdogan, care au reușit să facă parte din instituții democratice, să fie înfruntați. „UE ar trebui îndemnată să meargă înainte fără Ungaria”, a spus profesorul Robert I. Rotberg, director fondator al programului Intrastate Conflict la Kennedy School of Government.
Putin a pariat ani de zile pe conceptul de unanimitate. De fapt, Rusia a mizat pe această carte din momentul în care, la Conferința de la Yalta, din 1945, Stalin a cerut drept de veto pentru toți cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU ca preț pentru acceptarea participării URSS la o organizație a Națiunilor Unite. Iar Franklin Roosevelt și Winston Churchill, disperați să primească ajutorul sovietic pentru a pune capăt puterilor Axei, au fost de acord, fără a evlua în mod real eventualele consecințe, amintește CNN.