O veste optimistă la început de an în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat în cursul zilei de vineri că primele cantităţi de Molnupiravir, medicamentul cu care sunt trataţi pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, ar putea să ajungă în ţară până la finalul lunii ianuarie.
Cine va primi noul medicament antiviral?
Totodată, el a explicat că din calculele făcute de autoritățile sanitare, în cazul a un milion de infectări în România, un număr de 250.000 de pacienți ar trebui să primească un astfel de tratament, evident, după o evaluare medicală în acest sens.
„Până la sfârşitul lunii vom avea şi primele cantităţi de Molnupiravir, cred, şi la începutul lunii februarie – jumătatea lunii februarie sau mai târziu celălalt antiviral.
Noi, pentru o estimare a unui milion de cazuri în România, am considerat că circa 250.000 de pacienţi ar trebui sau să fie beneficiarii unui tratament antiviral ţintit, dar acest tratament antiviral nu se poate administra decât după evaluare medicală”, a spus ministrul, la o conferinţă de presă la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
Referitor la evaluarea și recomandarea medicului, Alexandru Rafila susține că un medicament antiviral nu poate fi administrat oricărei persoane, în contextul în care este un tratament toxic care poate avea repercursiuni.
Alexandru Rafila, despre administrarea medicamentului Molnupiravir
Rafila a precizat că în cazul său, ministrul ar lua un medicament antiviral numai dacă ar avea o formă de boală care necesită neapărat administrarea acestuia.
„Nu se poate, nu este indicat să fie administrat pur şi simplu oricărei persoane, pentru că este un tratament toxic, nu este un tratament care să poată să fie luat oricând şi oricum de către oricine. Trebuie evaluare, recomandare medicală şi tratament doar pentru persoanele la care există indicaţie. Eu personal nu aş lua un antiviral decât dacă aş avea o formă de boală care ar justifica administrarea acelui antiviral”, a spus Rafila.
De menționat este faptul că precizările ministrului au fost făcute cu ocazia vizitei efectuate vineri la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Alexandru Rafila a purtat mai multe discuții cu echipa de conducere, dar și cu
şefii de secţie.
Ministrul a vorbit despre modul în care unitățile sanitare trebuie să se pregătească în fața valului 5 al pandemiei. Totodată, el a vizitat și mai multe secții din cadrul spitalului.