Bulgaria va avea acces la peste 266 de milioane de euro pentru a finanța proiecte comune în cadrul programului Regiunea Dunării 2021-2027.

Cele paisprezece țări care participă la acest program au adoptat versiunea finală la o întâlnire de la Budapesta. Autoritatea de management, Ministerul de Finanțe al Ungariei, va depune oficial programul la Comisia Europeană.

Este de așteptat ca acesta să fie aprobat la începutul lunii septembrie anul acesta, după care va începe implementarea efectivă, a anunțat Centrul de Presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice, transmite publicația 24Chasa.

Propuneri de proiecte în cadrul a patru priorități

În cadrul întâlnirii, țările partenere ale programului și-au exprimat în unanimitate sprijinul și simpatia față de Ucraina pentru acțiunile militare de pe teritoriul acesteia. Pentru a sprijini și promova cooperarea transnațională, s-a decis ca Ucraina să participe la program cu întregul său teritoriu. Regiuni din Austria, Bulgaria, Cehia, Germania (Bavaria și Baden-Württemberg), Croația, România, Slovenia și Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Moldova și Ucraina vor participa la Regiunea Dunării.

Beneficiarii vor putea depune propuneri de proiecte în cadrul a patru priorități: „O regiune a Dunării mai competitivă și mai inovatoare”, „O regiune a Dunării mai verde și cu emisii reduse de carbon”, „O regiune a Dunării mai socială” și „O mai bună gestionare a cooperării în regiunea Dunării”.

Propunerea Comisiei privind  fondurile economisite

La propunerea Comisiei Europene, fondurile economisite în cadrul Instrumentului European de Vecinătate în cadrul Programului Dunărea 2014-2020 în valoare de 5 milioane de euro, prevăzuți pentru Ucraina și Moldova, vor fi redirecționate către alte programe europene cu participarea ambelor țări la finanțarea activităților de ajutor umanitar și sprijin pentru refugiați. În cadrul întâlnirii s-au discutat oportunitățile de susținere a Strategiei Dunării pe care viitorul program le va oferi, precum și mecanismele pentru ducerea mai ușor la îndeplinire a proiectelor și inițiativelor comune.

Beneficiile majore pe care Strategia le aduce României sunt: dezvoltarea calităţii vieţii, prin creşterea competitivităţii şi a atractivităţii localităţilor dunărene; obţinerea de avantaje economice prin încheierea de parteneriate de afaceri şi prin cooperări între sectorul public şi cel privat; atragerea de investiţii în domenii strategice precum infrastructurile de transport, mediu şi energie; angrenarea factorilor de decizie din România într-un nou format de cooperare transnaţională, care va genera transfer de expertiză şi competenţe la nivelul administraţiei locale și
contribuţia la creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor structurale şi de investiţii ce revin României.