Vaccinarea antigripală ar putea avea loc în farmacii. Alexandru Rafila: Încercăm să facem acest lucru

Ministrul Sănătății spune că din acest an, românii s-ar putea vaccina antigripal chiar în farmacii. Acesta a precizat că autoritățile încearcă să vadă dacă se poate face acest lucru.

Alexandru Rafila a subliniat că schimbarea nu poate avea loc imediat și că farmaciștii vor avea nevoie de o instruire specifică. De asemenea, ministrul Sănătății a mai spus că au fost mai multe discuții în acest sens, subliniind că este vorba despre un program pilot la vaccinul gripal.

„Nu se poate face dintr-o dată, trebuie să existe o instruire specifică a farmaciștilor sau a acelora care fac acest lucru. Am avut discuții cu universitățile de medicină și farmacie încât în curicula să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii. Până la urmă este o scurtare a timpilor pe care o persoană ar trebui să îi parcurgă ca să poată fi vaccinată. Nu se referă la orice tip de vaccin, facem un pilot la vaccinul antigripal și atunci lucrurile acestea – un exemplu de bună practică – se pot dezvolta și în România”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Vaccinarea antigripală ar putea avea loc în farmacii

Tot luni, șeful de la Sănătate a fost întrebat dacă vaccinarea antigripală poate avea loc chiar din acest sezon, iar acesta a răspuns se va încerca acest lucru. De asemenea, el a mai spus că trebuie să existe destulă informare pentru cei care practică această vaccinare.

„Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru. Trebuie să fim siguri că există suficientă informare pentru cei care practică această vaccinare în farmacie și pregătire”, mai spune ministrul Sănătății.

S-au cumpărat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, luni, 26 septembrie, că au fost achiziționate în acest moment 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal.

Acesta punctează că este primul an, începând cu anul 2001, când vaccinul antigripal este adus în luna septembrie.

„Am ținut foarte mult la acest lucru, din două motive, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru și să nu mai fim puși în situația care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populației pentru vaccinare, a creat tensiuni și nu în ultimul rând, au rămas cantități importante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate”, a explicat Alexandru Rafila.