Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că depozitele de gaze realizate de România înaintea acestei ierni sunt ”cu mult peste nivelul golire prognozat”, iar România are înmagazinați 2,3 miliarde metri cubi de gaz.

”Depozitele de gaze sunt la două miliarde două sute treizeci (metri cubi – n.r.), sunt undeva la 68%. Sunt cu mult peste nivelul de golire care a fost prognozat”, a declarat acesta în cadrul vizitei efectuate în județul Gorj.

Virgil Popescu spunea că nu vor exista probleme cu asigurarea consumului de gaze în această iarnă

Anul trecut, la finalul primei săptămâni din luna noiembrie, Virgil Popescu anunța că au fost înmagazinaţi peste 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, ceea ce este un record absolut. Totodată, a spus că în iarna 2022-2023 nu vor exista probleme cu asigurarea consumului de gaze în țară, nici pentru populație, nici pentru economie.

”Am depăşit 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale în depozite! Record absolut!  Astăzi, 7 noiembrie, avem în depozite gaze naturale în procent de 97,75% – 3000,7 milioane metri cubi. Da, repet: NU vom avea probleme cu gazele în această iarnă. Populaţia şi economia nu vor avea de suferit”, declara ministrul Energiei pe data de 7 noiembrie 2022.

România e unul dintre puținii producători de gaze din UE

Depozitele de gaze naturale din România erau pline în proporție de 74,5% la data de 13 ianuarie potrivit statisticilor Gas Infrastructure Europe (GIE), organismul european ce transmite date oficiale.

Vorbim astfel despre al treilea cel mai mic grad de umplere, după cel din Slovacia (73,2%), și Ungaria (65,7%) în condițiile în care media de umplere a depozitelor la nivelul UE era de 81,88%.

România este unul dintre puținii producători de gaze din Uniunea Europeană. Consumul de gaze a scăzut, pe fondul restrângerii activității economice în unele sectoare, cum ar fi producția de îngrășăminte, spre exemplu. Din acest motiv, gradul de umplere la jumătatea lunii ianuarie, mai ales fondul acestor temperaturi ridicate, poate fi considerat satisfăcător.