România este o țară stabilă și nu există vreun risc alimentar pentru populație a transmis duminică ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. El a precizat că nu se poate vorbi la noi în țară de foamete sau criză alimentară pentru că ne asigurăm din producţia internă consumul şi necesarul intern.

România e o țară stabilă din punct de vedere al asigurării alimentelor

„În niciun caz nu e nevoie de stocuri, că România e o țară stabilă din punct de vedere al asigurării alimentelor de bază pentru populație. Ce se întâmplă azi e oarecum firesc, că emoția socială a românilor a crescut. Criza pandemică, criza la energie și gaze și-au pus amprenta asupra tuturor aspectelor vieții.

Am văzut inflația care a crescut foarte mult, prețul la energie și gaz a crescut, dar trebuie să vedem că acești factori de risc impactează toate ramurile economiei și cu atât mai mult industria alimentară.

Dacă pornim de la prețul fertilizanților, al combustibilului, al imputurilor pentru agricultură, ne dăm seama că ele s-au majorat și evident. Produsul final în prima verigă de producție a alimentelor s-a scumpit. Dacă materia primă e mai scumpă, energia și gazul s-au scumpit, evident că și produsul a crescut ca preț. Mai punem combustibilul și celelalte verigi din lanțul de aprovizionare”, a declarat Chesnoiu, pentru B1TV.

NU vom ajunge „să vorbim în România de foamete, de criză alimentară

Acesta îi liniștește pe români și spune că nu vom ajunge „să vorbim în România de foamete, de criză alimentară, de lipsa alimentelor de bază, că noi suntem o țară care produce”. Adrian Chesnoiu a precizat că țara noastră produce de trei ori mai mult grâu decât consumăm intern și de trei ori mai mult porumb decât este necesar.

Menționăm că, anul trecut, România a obţinut o producţie istorică de cereale de circa 34 milioane de tone, din care recolta de grâu a fost de 11 milioane de tone, cea de porumb boabe de 14 milioane de tone, iar producţia de seminţe de floarea-soarelui a depăşit 3,3 milioane de tone.