Vestea momentului pentru toată România! Se întâmplă la scurt timp după respingerea în Schengen

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Vești bune pentru România. UE a ajuns la un acord final pentru REPowerEU, mecanismul energetic prin care se dorește decuplarea gospodăriilor și IMM-urilor europene de energia rusească. Astfel, țara noastră va obține mai mulți bani pentru investiții în energie verde.

UE a ajuns la un acord final pentru REPowerEU. România obține mai mulți bani pentru investiții în energie verde

Deputatul european Siegfried Mureşan, unul dintre cei trei coraportori ai Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă şi Planul REPowerEU, a declarat la finalul reuniunii că rezultatul negocierii este unul benefic pentru România.

„Cea mai bună veste este că am reuşit să obţinem un acord privind Planul REPowerEU înainte de finalul anului, aşa cum ne-am asumat. Acest lucru înseamnă că REPowerEU va intra în vigoare la începutul anului viitor. Prin intermediul acestui nou fond punem la dispoziţie aproximativ 20 de miliarde de euro pentru a sprijini statele membre, oamenii, întreprinderile şi regiunile care se confruntă cu efectele crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.

România va primi din acest fond 1,39 miliarde de euro pentru investiţii în eficienţa energetică, reducerea dependenţei de importurile de gaz din Federaţia Rusă, îmbunătăţirea infrastructurii energetice şi investiţii în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care ţara noastră le primeşte deja pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă din Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

Dragoș Pîslaru a obținut susținerea Parlamentului European pentru sprijinul direct către cetățeni și antreprenori

La rândul său, europarlamentarul Dragoș Pîslaru a obținut susținerea Parlamentului European pentru sprijinul direct către cetățeni și antreprenori.

Totodată, acesta a avut ca obiectiv flexibilizarea banilor destinați pentru investițiile REPowerEU, astfel încât fondurile europene din perioada 2014-2020 care nu au putut fi absorbite de România să poată fi folosite pentru obiectivele REPowerEU și nu pierdute prin a le returna Comisiei Europene.

„După patru runde de negocieri cu Consiliul UE și Comisia Europeană, am reușit să livrăm un instrument uriaș de solidaritate pentru iernile care vin în Europa. De la vecinul de peste stradă până la prăvălia din colț, REPowerEU este șansa gospodăriilor vulnerabile și a micilor antreprenori de a investi pentru diminuarea facturii de energie, de a deveni independenți energetic și prosumatori.

Am obținut trei victorii esențiale atât pentru întreaga UE, cât și pentru România: Mai mulți bani pentru cei aflați în sărăcie energetică – gospodării vulnerabile și IMM-uri: pentru statele care nu au folosit toate fondurile de coeziune, acum au șansa de a nu pierde acei bani și de a-i folosi pentru investițiile din REPowerEU.

Pentru România, acest lucru poate însemna o sumă suplimentară de la 3 până la 5 miliarde de euro în plus față de suma deja alocată de 1,4 miliarde euro, sprijin pentru o reformă majoră a fondului locativ în contextul tranziției verzi – banii din REPowerEU ar trebui să fie dedicați unui sprijin pe termen mediu prin investiții pentru toți care au o locuință privată, afectați de această criză.

Din cele 5 milioane de gospodării, cel puțin 500.000 ar putea fi reabilitate energetic și consolidate prin acest program și alte finanțări complementare, inclusiv prin transformarea lor în prosumatori, care să nu mai fie dependenți de companiile de energie. Prioritatea ar trebui să fie mai ales gospodăriile vulnerabile, dar și clasa de mijloc și micii antreprenori, care au suferit puternic în ultima perioadă”, a declarat Dragoș Pîslaru.

În privința transparenței, Păslaru spune că s-a reușit obligarea tuturor statele membre să publice numele tuturor companiilor din PNRR și REPowerEU care beneficiază de banii europeni, precum și informații despre sumele primite de acestea, dar și ce anume fac cu ele.

„Este crucial faptul că am reușit să avem un acord final până în Crăciun. REPowerEU este un instrument livrat în timp record de Uniunea Europeană pentru a combate criza energetică. La fel de important este ca Guvernul României să se miște repede și să gândească schemele prin care acești bani vor ajunge la români. Fără birocrație, fără tone de hârtii și adeverințe pentru că banii din REPowerEU trebuie să ajungă la oameni în această iarnă și nu mai târziu! Evident sunt gata alături din colegii mei din REPER să ajutăm Guvernul pentru identificarea celor mai bune soluții de implementare”, a completat europarlamentarul român.

Amintim că România are alocați 1,4 miliarde euro dintr-un total de 20 de miliarde la nivel european.