Răsturnare de situație: Nu e nevoie imediat de un rapel. Într-o notă tehnică publicată miercuri seară, Centrul European de Prevenire și Control al Maladiilor (ECDC) recomandă în schimb aceste doze sulimentare sau “booster” pentru persoanele care au sisteme imunitare slăbite, având aceeași poziție ca și OMS.

“În starea actuală a cunoștințelor, nu e nevoie urgentă să se administreze aceste doze booster pentru persoanele complet vaccinate în rândurile populației în general”, arată ECDC într-un comunicat.

Răsturnare de situație: Nu e nevoie imediat de un rapel. Prioritatea este alta

“Prioritatea tebuie să fie să se vaccineze persoanele eligibile care nu și-au terminat vaccinarea”, continuă centrul.

În schimb, “doze suplimentare trebuie programate deja pentru persoanele cu sisteme imunitare grav slăbite în cadrul vaccinării lor inițiale, dacă nu ating un nivel suficient de protecție”, adaugă agenția europeană cu sediul la Stockholm, care acoperă circa 30 de țări între care cele 27 membre ale UE.

Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) criticase pe 18 august graba țărilor bogate spre o a treia doză de vaccin contra Covid, subliniind că datele științifice nu au demonstrat necesitatea ei în acest stadiu.

”Toate vaccinurile autorizate în UE, sunt grad de protecție înalt”

A injecta o a treia doză acum echivalează cu a “distribui veste de salvare suplimentare unor persoane care au deja una, în vreme ce lăsăm alte persoane să se înece fără nicio vestă de salvare”, afirmase directorul urgențelor al OMS, Mike Ryan, conform Le Vif.

Confruntate cu unele semne de slăbire a vaccinurilor față de varianta Delta, mai multe țări au decis sau și-au exprimat intenția să facă doze de rapel, cel mai adesea persoanelor cu risc, dar uneori întregii populații.

“Toate vaccinurile autorizate în UE sunt în prezent cu un grad de protecție înalt contra spitalizarilor și formelor grave având legătură cu Covid-19, în situația în care un adult din trei peste 18 ani nu este încă vaccinat complet”, subliniază ECDC.

Sursă foto: Dreamstime.