Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România au analizat concluziile unui studiu recent realizat de EPI-PHARE. Conform realizatorilor studiului, în urma verificărilor făcute, s-a confirmat că există o legătură între riscul de miocardită şi pericardită și vaccinarea anti-COVID.
Pe de altă parte, autorii studiului spun că acest lucru se întâmplă foarte rar, iar starea pacienţilor evoluează favorabil.
Mai exact, cercetarea realizată de EPI-PHARE confirmă existenţa unui risc rar de miocardite şi pericardite în termen de 7 zile de la vaccinarea împotriva COVID-19 cu un vaccin ARNm (Comirnaty-Pfizer şi Spikevax-Moderna) la persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani, în special la tinerii între 12 şi 29 de ani.
Totodată, specialiștii subliniază faptul că acest risc este mai mare cu vaccinul Spikevax. De menționat este faptul că această cercetare confirmă şi evoluţia clinică favorabilă a cazurilor de miocardită şi pericardită după vaccinare.
Pe de altă parte,reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România precizează că până în prezent nu au fost raportate decese în rândul persoanelor internate pentru miocardită sau pericardită în urma vaccinării.
De menționat este faptul că noile date oferite de studiu nu pun sub semnul întrebării raportul beneficiu/risc al vaccinurilor Pfizer şi Moderna, a căror eficacitate împotriva formelor severe de COVID-19 trece de 90%, au mai menționat specialiștii.
Miocardita și vaccinul anti-covid pentru copii
Amintim faptul că vaccinarea copiilor începe și ea în curând, însă într-un mod diferit. Vaccinul Pfizer va fi administrat într-o doză mai mică față de versiunea pe care o primesc adulții și adolescenții, adică 10 micrograme, în loc de 30 micrograme. Este vorba și de o formulă diferită, mult mai ușor de depozitat la temperaturi scăzute.
Versiunea pentru copii poate fi păstrată până la 10 săptămâni la frigider, în comparație cu versiunea pentru adulți, care trebuie ținută într-un congelator până la două săptămâni înainte de utilizare. De asemenea, diferă și ambalajul.
Totodată, testele realizate în ultima perioadă precizează că efectele secundare ale vaccinului Pfizer la copii au fost de obicei ușoare și au apărut în prima sau a doua zi după injectare.
În ceea ce privește cele mai frecvente reacții adverse, acestea au fost durerea la locul injectării, oboseală, dureri de cap și durerile musculare. Pe de altă parte, studiul nu a raportat niciun caz de miocardită, un tip de inflamație a mușchiului inimii, care a apărut după vaccinare la adolescenți.