Vestea momentului pentru toți proprietarii de apartamente! Inspectorul general din Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a vorbit despre sesizările care depășesc competențele legale ale instituției. Potrivit specialistului, responsabilii sunt de multe ori chemați în situații în care nu au ce face. Astfel, proprietarii de apartamente trebuie să știe că ISC derulează controale în diferitele etape ale unei construcții, majoritatea dintre ele fiind pe pe partea de calitate a execuției efective.
Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”
Așadar, inspectorul general al ISC, Paul Racoviță, a explicat că instituția poate face controale în toate stadiile unei construcții, iar numărul și amploarea neconformităților constatate dau imaginea de ansamblu a respectării normelor în domeniu în România.
În acest context, șeful autorității a făcut apel la înțelegere, înainte ca cetățenii sau instituțiile să depună o sesizare, în contextul în care sunt doar 350 de inspectori cu atribuții de control în toată țara, conform gandul.ro
„Trebuie să înțeleagă toată lumea că o construcție practic își începe durata de existență când se proiectează și dispare prin desființare, demolare, post-utilizare. Noi avem competențe pe tot acest lanț al existenței construcției.
Ne axăm în principal pe partea de calitate a execuției efective și, în ultimul timp, pe ceea ce înseamnă autorizarea, disciplina în autorizare, urbanism și celelalte ce decurg de aici, bineînțeles, practic, supraveghind cumva activitatea primăriilor, UAT-urilor, pe acest domeniu”, a explicat inspectorul general al ISC, potrivit sursei menționate.
6.500 de neconformități constatate
Datele înregistrate în ultimii trei ani arată că Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) are în momentul de față peste 165.000 de obiective de investiții în execuție, respectiv lucrări autorizate de cele peste 3.500 de primării din România.
„Cifrele pot părea seci la un moment dat, dar spun foarte multe lucruri. (…) O să las la sfârșit partea care într-adevăr doare și arată efortul pe care instituția îl face: În primele 6 luni, avem 11.000 de activități de control efectuate, în care avem aproape 6.500 de neconformități constatate”, a declarat șeful ISC, care a prezentat cele mai recente statistici privind activitatea ISC.
Mai apoi, șeful ISC a subliniat că nu toate neconformitățile sunt catastrofale, iar unele se pot remedia.
„Și neconformitățile nu sunt toate catastrofale, unele se pot remedia. Cele mai grave sunt cele la care, o dată cu constatarea, dispunem expertizare, oprire de lucrări. Asta înseamnă nerespectare de proiect tehnic, proiect incomplet, materiale nepermise puse în operă. Fiind un stat al Uniunii Europene, produsele pentru construcții trebuie să aibă marcaj și ele să fie libere la punere pe piață în Uniunea Europeană”, a mai spus Paul Racoviță pentru sursa menționată.