Este anunțul momentului pentru toți românii care au buletinul la o altă adresă de domiciliu. Un proiect de lege vrea să limiteze numărul de persoane pe care cineva poate să le ia în spațiu. Iată câte persoane vor putea locui într-o casă.
Un nou proiect de lege aflat pe masa Senatului vrea să schimbe legea prin care numărul de persoane pe care cineva poate să le ia în spațiu este nelimitat.
Noul proiect prevede că „spaţiul care face obiectul titlului locativ trebuie să îndeplinească, prin raportare la numărul de persoane care locuiesc în acesta, exigenţele minimale pentru locuinţe prevăzute de Anexa nr. 1 la Legea locuinţei nr. 114/1996”.
Astfel, numărul de buletine care pot fi făcute pe o singură adresă ar putea fi limitat. Scopul e să stopeze fenomenul luării în spațiu. Autoritățile au descoperit cazuri în care mii de oameni aveau domiciliul în același apartament.
Sunt exceptate de la această modificare persoanele care au calitatea de soţ, rudă sau afin până la gradul IV, inclusiv, cu găzduitorul.
S-au descoperit 5000 de persoane înregistrate la o singură adresă
Inițiatorii proiectului au dat mai multe exemple de astfel de cazuri din țara noastră.
„În octombrie 2018, la o adresa din sectorul 3 din Capitală, apăreau înregistrate circa 5.000 de persoane. În iulie 2020, a fost relatată o situație similară în județul Iași. La o adresa din comună Mosna figurau cu viza de reședința peste 3.000 de persoane.
În septembrie 2020, conform datelor oficiale, la patru adrese din orașul Galați, deținute de trei gălățeni, locuiau peste 13.000 de persoane cu dublă cetățenie. Cele mai multe persoane, peste 8.000, figurau la două adrese deținute de același gălăţean.
În luna februarie 2022, în Capitală, structura de Evidență Populației a descoperit o adresa la care locuiau fictiv 18.000 de persoane, iar în țară au fost identificate peste 150 de alte adrese cu mii de locuitori.” motivează inițiatorii.
Câte persoane ar putea fi acceptate într-o locuință?
Noul proiect de lege vrea să elimine aceste cazuri din țara noastră. Inițiatorii cer să fie respectate suprafețele minimale raportate deja în lege.
De exemplu, într-o locuință de 37 de metri pătrați să fie înregistrat un singur buletin. Pentru o locuință de 66 de metri pătrați cu 3 camere, să fie înregistrate 3 buletine.
Într-o casă de 5 camere, de 110 metri pătrați, vor putea fi înregistrate 8 buletine. Reamintim că rudele de până la gradul 4, sunt exceptate de la această regulă. De asemenea, proiectul le-ar putea permite oamenilor să își poată reface buletinul în orice localitate din țară, nu doar la Evidența Populației de care aparține domiciliul.