Deputatul liberal Raluca Turcan a declarat că la formarea coaliției, în programul de guvernare, a existat o asumare clară a reformelor necesare pentru a moderniza sistemul public de pensii, cel de salarizare, ca și asistență socială.

Ea spune că „respectarea acestor angajamente încă se lasă așteptată de către ministerul Muncii”.

Modernizarea sistemul public de pensii

„Modernizarea rapidă a acestor sisteme ar fi reprezentat cel mai important act de echitate socială și combatere a sărăciei din 1990 și până în prezent.

– Ar fi însemnat ca banii pentru persoanele vulnerabile să fie mai bine folosiți;

– Ar fi însemnat ca in salarizarea publica, anumite categorii sociale să nu mai fie ocolite de măririle de salarii;

– Ar fi însemnat ca pensionarii care au stagii complete să nu mai fi discriminați, pentru ca România e singura țară din Uniunea Europeană în care, dacă ai stagiu complet ești cetățean de categoria a II-a. Ar fi însemnat introducerea și în România a unui standard european absolut firesc”, a transmis Raluca Turcan.

Primul test privind pensiile speciale

Ea a vorbit despre primul test pentru ministerul Muncii, care va avea loc în decembrie și se referă la „termenelor precise și exigențelor clare cuprinse în PNRR referitoare la pensiile speciale”

„Este legitim faptul că parlamentarii se întreabă unde sunt proiectele de lege pentru îndeplinirea reformelor din PNRR, de ce acestea întârzie să apară, în condițiile în care s-au cheltuit bani grei pentru realizarea lor. Numai pentru consultanța aferentă reformei s-au cheltuit peste 5,8 milioane de dolari.

Să sperăm că nu ne trezim în situația în care Ministerul Muncii trimite Parlamentului alte proiecte elaborate în grabă, improvizate și vădit neconstituționale! Cred că domnul ministru știe care sunt riscurile de a mima reforma pentru accesarea fondurilor din PNRR. (…)

Pentru că ministerul nu ne-a anunțat că a finalizat vreun proiect de reformă, atunci îi recomand domnului ministru să preia proiectele pe care le-a găsit în minister, muncite de consilierii și experții noștri. Sunt acolo!”, a mai transmis Raluca Turcan.

Majorarea acestor pensii s-ar putea face imediat

Ea a precizat că majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei se poate face imediat dacă social-democrații votează proiectul legislativ înaintat de liberali privind plafonul de impozitare al pensiilor.

„Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat, chiar de la data de 1 decembrie, dacă ai noștri colegi de coaliție votează proiectul legislativ înaintat de PNL, privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 lei.

1 milion de pensionari ar beneficia de această măsură imediat. Cei cu pensii sub 2000 de lei ar putea beneficia imediat de un stimulent înaintea sărbătorilor de iarna.

Îi sugerez Ministrului Muncii ca reforma în domeniul pensiilor să se inspire din modele occidentale, care pun mai presus echitatea socială, care stimulează munca și contributivitatea, și să nu cădeți în capcana de a vă inspira din modele comuniste, profund inechitabile și egalizatoare, așa cum am văzut ca este sfătuit”, a mai spus Turcan.