Cristian Tudor Popescu a făcut dezvăluiri despre aparițiile sale televizate de la începutul anilor 2000. Gazetarul a recunoscut că se transformase „într-un soi de călău, de justițiar” pentru că „asta dorea lumea de la mine”.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat că în aparițiile sale televizate de la începutul anilor 2000 a creat o imagine și un personaj care ulterior a scăpat de sub control. Însă, când a realizat că acest personaj devenea mai puternic decât el și îl domina, s-a distanțat de acesta.
Mă transformasem într-un soi de călău
„Mai a dracului este influenţa ficţiunii asupra realităţii. Şi aici iarăşi mi-a dat de gândit cartea lui Mihnea. Mi-am dat seama că am trăit ceea ce spune el aici. La începutul anilor 2000, prin apariţiile mele televizate de atunci se crease o imagine, un personaj pe care eu îl scăpam de sub control. Cum mă întâlneam cu cineva nu mi se spunea… pe stradă, era ceva… un fenomen… nu vi-l pot descrie… de masă. Zice: ‘Aţi fost prea moale aseară. Rupeţi-i gâtul! Daţi în ei! Mai tare!’ Deci, eu mă transformasem într-un soi de călău, de justiţiar din ăsta, să-i împing la sinucidere pe ăia cu care eram în talk show, să-i fac să aibă crize nervoase. Asta dorea lumea de la mine”, a mărturisit gazetarul la Bookfest cu ocazia lansării volumului „Identitatea virtuală”, de Mihnea Măruţă.
El a arătat că s-a „scuturat” de imaginea creată prin intermediul televiziunii.
„M-am scuturat. ‘Stai, domn’e puţin. Eu nu sunt ăsta. Eu nu sunt ăsta, sunt altcineva’. Se ajunsese, însă, iată, imaginea virtuală, creată cu ‘bucăţi din mine’, pe care eu le-am livrat de bună voie şi nesilit de nimeni receptorilor, (…) această imagine devenea mai puternică decât mine şi începuse să mă strivească, să mă bage în patul ei procustian, în cofrajul ei, ca să nu mai pot ieşi de acolo. M-am scuturat şi din momentul ăla m-am zbătut ani de zile ca să ies din chingile, din ghearele imaginii virtuale”, a spus Popescu.
Nu mai ești în stare să trăiești în viața reală
În opinia sa, fiecare dintre cei care postează pe reţelele de socializare suferă, de fapt, acelaşi fenomen, pe care Mihnea Măruţă îl descrie în paginile cărţii sale.
„Acea imagine virtuală, identitatea virtuală pe care o creează eul virtual, care pleacă de la eul real, începe apoi să stăpânească eul real. Tu, ca eu real, nu mai eşti în stare să trăieşti în viaţa reală. Nu mai poţi trăi decât prin intermediul acestui avatar. Şi când trăieşti, când te duci să-ţi faci o cafea, o faci într-un fel având în spatele minţii că vei pune o poză pe Instagram cu tine făcându-ţi cafeaua. Deci, faci un soi de dublare a propriei trăiri chiar în clipa în care trăieşti. Îţi gândeşti trăirea în clipa în care o trăieşti, pentru că o trăieşti cu perspectiva s-o foloseşti punând-o pe net”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.