Clipe emoționante pentru Gheorghe Zamfir, care nu și-a mai putut stăpâni emoțiile și a izbucnit în lacrimi. Maestrul a vorbit în debutul Festivalului Internațional de Nai despre îndrumătorul său, Fănică Luca.
Moment emoționant pentru maestrul Gheorghe Zamfir
Maestrul Gheorghe Zamfir a avut, vineri seara, la debutul Festivalului Internaţional de Nai de la Găeşti, un moment emoţionat în care a vorbit despre îndrumătorul său, Fănică Luca.
„A vorbit în nai, l-a transformat în verb. Nici Enescu n-a transformat vioara în verb. Verbul românesc e cel mai greu verb de pe planetă, pentru că este nepronunţabil (…). Deci Fănică Luca a fost pentru mine, nu tatăl meu biologic, el a fost cel care mi-a dat cuvântul şi verbul pe care le-am dus pe toată planeta. Pentru mine Fănică Luca a fost totul, el mi-a dat viaţa, după ce tata mi-a dat-o prin naştere, el mi-a dat-o prin nai”, a spus cu lacrimi în ochi Gheorghe Zamfir.
Gheorghe Zamfir a fost cel care a cucerit aplauzele întregii planete cu un instrument aproape uitat acum câteva decenii.
„Acum câteva decenii, naiul era cunoscut doar prin birturi, unele restaurante, la şpriţ, la mititei şi la bere. Eh, acest instrument ingrat, care venea dinspre milenii şi din milenii şi milenii, de sute de mii de ani, pentru că el s-a născut odată cu apariţia celui care ne-a făcut pe toţi. El a fost un instrument care l-a acompaniat pe Dumnezeu din primele zile ale Genezei”, a spus maestrul Zamfir.
Festivalul Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir” are loc în oraşul natal al a maestrului, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa, în perioada 18-20 august. Vineri a avut loc conferinţa de presă, în deschiderea evenimentului.
„Maestrul Gheorghe Zamfir, ca de fiecare dată, are invitaţi de marcă, artişti de renume şi cu siguranţă vor fi trei seri de festival deosebite. Maestre Gheorghe Zamfir, în numele cetăţenilor din oraşul nostru, vreau să vă mulţumesc pentru întreaga activitate”, a spus primarul din Găeşti, Gheorghe Grigore.
Un exemplu pentru generații
La conferinţa de presă a fost şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, care a afirmat că Gheorghe Zamfir a fost un reper în formarea sa muzicală. Turcan a vorbit şi despre actuala lipsă de apetenţă pentru adevăratele valori şi importanţa promovării actului cultural.
„În toată devenirea mea ca om am fost pasionată de muzică şi, în acelaşi timp, când eram mică şi încercam să performez în tainele pianului, aveam câteva repere de talent, de dăruire, de profesionalism şi unul dintre reperele pe care le-am avut în formarea mea muzicală a fost maestrul Gheorghe Zamfir (…).
Ca ministru al Culturii, când am preluat mandatul, unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat ca ministru a fost să cresc accesul la cultură. Şi un festival de acest gen, dincolo de faptul că este gândit în jurul personalităţii lui Gheorghe Zamfir, născut la Găeşti, aduce şi muzica şi performanţa artistică aproape de oameni.
Într-o ţară în care adesea suntem marcaţi de inechităţi, de o lipsă de apetenţă pentru adevăratele valori, întâlnirea acestor calităţi de care uneori ne îndepărtăm mult prea abrupt nu poate să aducă decât mult bine şi aportul să fie unul pozitiv. În acest eveniment, Festivalul Internaţional de Nai, găsim talent, dăruire, unicitate, vivacitate, unitate”, a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Aceasta a adăugat că nu are cuvinte pentru a descrie ceea ce Gheorghe Zamfir a făcut pentru România cu naiul său.
„Maestre Gheorghe Zamfir, cuvintele sunt prea puţine pentru a exprima preţuirea pentru ceea ce aţi creat dumneavoastră pentru identitatea noastră ca naţie şi, în acelaşi timp, sunt prea puţine pentru a încerca să multiplic exemplul pe care dumneavoastră l-aţi dat pentru generaţii şi generaţii de tineri”, a spus Raluca Turcan.
Cine va mai participa la festival?
Printre artiştii internaţionali invitaţi la Festivalul Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir” se află Vasile Iovu – Artist al poporului (Republica Moldova), Aydin Yavas (Turcia), Kim Juhyeong (Coreea de Sud) şi Jean-Luc Faraux (Franţa).
Vor urca, de asemenea, pe scena Festivalului Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir” tenorul Alin Stoica, Mihail Dogotari, Rodica Gabriela Anghelescu, Marta Claudia Baceanu Tudor, Stelu Enache, Fraţii Cazanoi, Radu Nechifor, Gelu Voicu, Mădălina Bourceanu, Claudia Diaconu Iordache, Felix Goldbach, Ruxandra Pitulice, Gheorghe Rizea, Flavius Tinică, Vasile Răducu, Cristina Gheorghiu, Mirel Bria, Daniela Ghiţă şi Maria Mădălina Lupu. Prezentator va fi Iuliana Tudor.
Artiştii invitaţi vor fi acompaniaţi de Orchestra folclorică „Lăutarii” din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros şi de Orchestra Simfonică Muntenia, sub bagheta maestrului dirijor Daniel Jinga, alături de Ansamblul Naţional Transilvania.
Accesul publicului în Parcul Central din Găeşti la evenimentele din 19 şi 20 august va fi gratuit.