Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informații (SRI), a scos o carte împreună cu celebrul istoric Lavinia Betea despre perioada postdecembristă din România.

„Ce s-a întâmplat de fapt” este o tentativă a sa de a prezenta un punct de vedere personal, documentat și asumat, asupra acelor ani. O carte care va naște numeroase comentarii, lucru cu care el este obișnuit.

Lavinia Betea l-a întrebat la un moment dat pe Virgil Măgureanu despre oamenii care s-au învărtit în jurul lui Ion Iliescu încă din primele momente ale răsturnării regimului comunist din țara noastră și dacă poate să numească persoanele care la data de 23 decembrie 1989 erau „oamenii lui Iliescu”.

„În 23 decembrie (n.n. 1989) după-amiază către seară, în Ministerul Apărării, oamenii pe care aș fi putut numi oamenii lui Iliescu… unul, neîndoios, deoarece îl numise ministrul Apărării, că nu-mi închipui că și-ar fi numit un altul dacă nu l-ar fi socotit de-al lui… (n.n. Nicolae) Militaru.

Apoi, desigur – dăduse mai multe semnale favorabile – era și (n.n. Victor Atanasie) Stănculescu. Asta ca să-i numesc pe cei mai proeminenți din partea militară. Apoi dintre civil, desigur, Petre Roman”, a răspuns fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI).

Adevărul despre legătura dintre Ion Iliescu și Petre Roman

Dialogul lor a continuat, iar celebrul istoric l-a întreabă imediat de unde l-a scos Ion Iliescu pe Petre Roman.

„Era foarte bună cunoștință, prieteni buni, prietenie îndelungată cu Valter Roman. El era foarte îndurerat în ’83 când ne-am întâlnit pe Strada Negustori. Și mi-a spus că a murit Valter Roman.

Eu îl cunoscusem numai pentru că m-am adus cu cartea mea despre putere să mi-o editeze la Editura Politică și am avut o scurtă, dar destul de interesantă discuție cu el. Singura dată. Asta a fost cândva în toamna lui ’78”, a explicat Virgil Măgureanu.

Valter Roman făcea parte „dintr-o elită a ilegaliștilor, unul dintre puținii comuniști care-și dovedise curajul pe frontul războiului civil din Spania, care supraviețuise terorii staliniste de la Moscova și a ajuns la București ca ofițer în Divizia ”Horia Cloșca și Crișan”, potrivit informațiilor publicate în cadrul podcastului „Eveniment Istoric” de pe canalul de Youtube EVZ Capital.

„În acest caz, Ion Iliescu a mințit când a spus că nu-l știa pe Petre Roman dinainte”, a spus Lavinia Betea.

„Cum să… Doar este publică chestia că erau apropiați cu Valter Roman. Atunci în 23, seara, la Ministerul Apărării, Ion Iliescu l-a anunțat Petre Roman ca prim-ministru. În 23 l-a anunțat, pentru cei care eram – Voican Voiculescu, Dragoș Munteanu – atunci i-am spus domnului Iliescu impresie defavorabilă despre numirea lui Petre Roman. (…)

Am văzut că nu-i place ce spun. I-am zis și de Militaru că ne-am grăbit să-l numim și s-ar putea să nu fie…”, a adăugat Virgil Măgureanu.

De altfel și Petre Roman a încercat să dea o altă versiune a acelor evenimente. Petre Roman a povestit în cadrul unui interviu acordat pentru Evenimentul Zilei cum a ajuns să fie propus prim-ministrul României.

„M-am încrucișat cu Ion Iliescu pe 22 decembrie ’89. Ieșeam de la TVR unde citisem o proclamație pe care o scrisesem chiar în încăperea din fostul CC unde Ceaușescu era filmat în aparițiile sale.

Ne intersectasem profesional când el era președintele Consiliului Național al Apelor și eu profesor de hidrologie. M-a propus Iliescu, cred că la inițiativa lui Silviu Brucan”, a dezvăluit Petre Roman în cadrul acelui interviu.

Silviu Brucan nu l-ar fi cunoscut pe el, ci pe tatăl său, Valter Roman, fost membru Partidului Comunist Român (PCR), relatează sursa citată anterior.