Vestea nopții despre Ion Iliescu! Este anunțul momentului despre fostul președinte al României

Ion Iliescu

Sursa: Inquam Photos / George Călin

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a dezvăluit mai multe informații inedite din perioada comunismului. Care era adevărata legătură dintre Ion Ilescu și KGB și cine a fost în spatele complotului din decembrie 1989?

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a dezvăluit informații prețioase cu privire la Ion Iliescu și legătura acestuia cu KGB-ul și Securitatea din România comunistă. Ion Iliescu a fost agent KGB?

Ion Iliescu a fost agent KGB?

„O legătură directă și instituțională dintre Ion Iliescu și KGB, Securitatea nu a putut depista. Au existat legături indirecte. Pentru că se întâlnea cu generalul Nicolae Militaru, care era depistat ca agent al GRU, deja. Acesta este și motivul pentru care un ziar a publicat raportul înaintat de Iulian Vlad lui Nicolae Ceaușescu în aprilie 1989, legat de cazul lui Iliescu. Și acolo, în raport, scria. A fost documentată, ca indiscutabilă, legătura indirectă cu KGB-ul, faptul că au vrut să organizeze împreună un protest.

Proiecția asupra personalității și istoriei, să zicem așa, a lui Ion Iliescu a fost mult exagerată de presă și de adversarii săi politici. Construită înainte de ‚89, dar mai ales cea dinainte. Că este vorba de o teorie a conspirației, pe care o pot explica pentru că am documentat-o mult. Fără îndoială, Ion Iliescu a făcut parte dintr-un grup și chiar a condus un grup dizident. Dar trebuie înțeles că prin dizidență se descrie o opinie separată sau diferită decât cea a partidului.”

Momentul care a marcat destinul lui Ion Iliescu

„Faptul că numeroșilor alți intelectuali li se atribuie calitatea de disident este greșită. Nu erau disidenți, erau opozanți. Trebuie să fii în interiorul partidului și să ai o altă viziune și o altă poziție, și chiar o acțiune contrară liniei partidului. Deci vorbim de acest lucru. Iliescu a făcut parte din această categorie de disidenți, cu încă o serie întreagă de oameni care îi erau apropiați lui, printre care și Virgil Măgureanu. La un moment dat, acest grup politic a avut contacte.

Deci Iliescu a fost liderul unui grup informal, un grup care răspundea definiției de disidență politică în interiorul PCR. Dar a existat un moment care a marcat în mare măsură destinul lui Ion Iliescu. Și anume, legătura cu conspirația militară, cea a generalului Nicolae Militaru. A existat o conspirație a unor generali trădători: Militaru, Ștefan Kostyal, a unor agenți ai serviciilor sovietice, care au încercat diferite maniere, diferite modalități de a-l înlocui pe Ceaușescu printr-o lovitură militară.

Și Militaru s-a ocupat cu tot felul de contacte, a încercat să ajungăă și la Iulian Vlad. Să-i trimită mesaje… știți, aș vrea să ne întâlnim. S-a dus la Ambasada sovietică, s-a dus la Consulat. Militaru a fost extrem de activ. Iar în partea asta, a fost și cel mai bine documentat de Securitate. Deci, Militaru a avut toată partea asta militară a complotului. Această conspirație a fost urmată de acțiuni pe care Ion Iliescu le-a recunoscut.” a mai spus istoricul Alex Mihai Stoenescu.

Legătura dintre Iliescu și KGB

„La scurt timp după acest incident, Ion Iliescu a fost convocat la Comitetul Central, la Emil Bobu, și avertizat pe linie de partid. Și a fost întrebat: „Dumneata faci vreun protest, vreo disidență?”. Iliescu a răspuns că nu. Doi, Securitatea a mai făcut un lucru, a reușit să-l racoleze pe un membru al grupului, care imediat după ’89 fost înaintat în grad, a fost făcut general. Apoi a fost dat afară din armată pentru că Iliescu și ai lui au descoperit că a fost informatorul Securității. Este vorba despre Generalul George Popa de la Divizia a II-a din Dobrogea.

Avem această conspirație în care Securitatea nu a putut depista nici o secundă că există o legătură directă de informații, de spionaj, între Iliescu și un agent KGB. Dar legături indirecte existau prin Militaru și prin alții cu care se întâlnea Iliescu. Și asta îl făcea să fie pus în categoria „suspect”. Și motivul pentru care Ceaușescu a ordonat apariția unui echipaj de filaj, după cum povestea și Iliescu. Dar nu era de filaj discret, era un echipaj de supraveghere, la vedere, ca să vadă nu numai Ion Iliescu, dar și sovieticii: „Domnule, suntem aicea, suntem prezenți”.”, a precizat istoricul.

Ce s-a întâmplat, de fapt, în decembrie 1989?

În decembrie ’89, generalul Stănculescu a dat o lovitură de stat militară. Istoricul Alex Mihai Stoenescu a dezvăluit care este concluzia și cine a planificat acel complot?

„A existat un complot sovietic, în care a fost implicat și Ion Iliescu, adică o încercare politică. Ion Iliescu era succesorul desemnat. Sigur, știm din mărturiile lui Silviu Brucan că a discutat chiar acest subiect și numele lui Iliescu apare la Moscova. În 1987 a apărut chiar în revista „Time”și în revista „Stern”, în Germania. Să ne înțelegem. Cuvântul complot… ei pregăteau succesiunea lui Ceaușescu.

Fără îndoială a fost un complot. Acest complot sau această organizare a unui grup care să-i succeadă lui Ceaușescu, a fost demontat și împrăștiat, în mai 1989, prin celebra decizie a lui Nicolae Ceaușescu de dezorganizare a aspectului conspirativ. Este o acțiune pe care a ordonat-o șeful Securității Iulian Vlad. Există mărturia lui Constantin Olteanu care l-a întâlnit pe Iulian- Vlad pe hol, imediat după ce a primit acest ordin de la Nicolae Ceaușescu. De ce este important, pentru că ordinele lui Ceaușescu de dezmembrare a acestei conspirații sau complot, cum îl numim…

Iliescu și, în general, disidenți. Pentru că în aceste ordine, repet, fac o paranteză importantă. În terminologia serviciilor secrete așa se numește: dezorganizarea unui grup organizat ca să-l împiedice să producă acțiuni. În aceste ordine personale ale lui Ceaușescu au intrat tot ce au însemnat intelectualii : Andrei Pleșu, Mircea Dinescu, Stelian Tănase. Virgil Măgureanu trimis nu știu pe unde, la Focșani. Toate deciziile astea au fost luate atunci.”, a spus istoricul Alex Mihai Stoenescu, într-un interviu realizat de Dan Andronic în anul 2015.