În ziua de miercuri, 4 ianuarie, a avut loc o nouă ediție a podcastului „Evenimentul Istoric”. De această dată, istoricul, jurnalistul și scriitorul Toma Roman Jr. a făcut noi dezvăluiri despre Ion Iliescu și modalitatea în care fostul președinte a influențat istoria țării.
Anunțul momentului despre Ion Iliescu! Informația venită la început de an: Era o perioadă îngrozitoare
Așadar, istoricul a spus în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube al EVZ Capital că Ion Iliescu nu a fost, în opinia lui, un patriot. Mai mult, Toma Roman Jr. a subliniat că fostul lider nu ar fi trebuit să fie președinte deloc.
„Nu consider că Iliescu este patriot, el nu ar fi trebuit să fie președinte deloc, ar fi trebuit să fie un prim secretar de tranziție al partidului, poate și președinte al RSR și să facă tranziția în democrația reală. În toate țările blocului estic au fost la șefia partidului niște oameni care au asigurat această tranziție, niște comuniști cu față umană. Ion Iliescu a rămas primul secretar al PCR din decembrie 1989 până în 1996, asta a fost o perioadă de stagnare îngrozitoare pentru România.
În toate țările din blocul estic, cu excepția Albaniei, începuse privatizări, deschideri către economii de piață, o deschidere către statele democratice ale Europei, iar în timp ce aceste țări galopau spre Europa, noi în 1991 semnam un tratat de alianță și asistență mutuală cu Uniunea Sovietică care era în agonie. Iliescu nu și-a dat bine seama că a murit Uniunea Sovietică nici după moartea oficială a acesteia. Și de asta România a rămas suspendată între două lumi”, a relatat Toma Roman Jr. la „Evenimentul Istoric”.
Epoca lui Ceaușescu a fost un regim de dictatură personală
De asemenea, acesta a spus și că epoca lui Nicolae Ceaușescu a fost un regim de „dictatură personală”.
„Epoca lui Ceaușescu a fost un regim de dictatură personală, comunist în aparență, Ceaușescu făcea ce îl tăia capul. Chiar și în URSS existau niște foruri de partid care puteau să te da jos, cum l-au dat jos pe Hrușciov, în România nu exista așa ceva, Ceaușescu considera că el este partidul.
La un moment dat, până prin 1975 Ceaușescu asculta de Maurer, dar oamenii ăștia din garda veche au fost înlăturați. Din momentul ăla nu a mai existat partidul, partidul devenise un instrument al lui Ceaușescu și atât.
De-a lungul epocii Ceaușescu Securitatea a fost organismul care a greșit cel mai mult. A omorât numeroși oameni și în anii 70 și în anii 80. Armata a avut un rol absolut nociv în timpul revoluției, dar nu și în timpul epocii Ceaușescu. Existau ofițeri special școliți care făceau furt de tehnologie de vârf, dar nu avea capacitatea să o fabrice. Niște mici victorii nu puteau compensa marele dezastru”, a completat istoricul.