Sute de mii de români vor primi banii reținuți ilegal în ianuarie la următoarea pensie. CCR a decis că plata contribuțiilor de sănătate pentru pensii mai mari de 4.000 lei este neconstituțională. În momentul în care s-a dat decizia, însă, taloanele de pensie erau deja tipărite. În aceste condiții, sumele pensionarilor au fost reținute. Acum, banii vor fi acordați românilor vizați la următoarea pensie.

Taloanele de pensii au fost tipărite greșit pentru luna ianuarie. E vorba despre pensiile mai mari de 4000 de lei pentru care s-a plătit ilegal contribuția de 10% la Sănătate. Statul ar putea păstra acești bani, iar pensionarii nu ii vor mai primi înapoi.

Concret, CCR a decis luna trecută că nici o pensie aflată în plată, fie ea specială sau contributivă, nu poate fi micșorată prin OUG. Era vorba despre contribuția de 10% la Sănătate, introdusă de Guvern prin OUG pentru pensiile mai mari de 4000 lei. O măsură neconstituțională potrivit judecătorilor CCR. Aceștia au explicat în motivare faptul că Guvernul nu poate diminua cuantumul pensiilor aflate în plată prin OUG: nici prin introducerea de impozite, nici prin alte contribuții impuse, pentru că o astfel de măsură ar afecta dreptul fundamental la pensie prevăzut de Constituție.

Pensionarilor li s-a reținut contribuția la sănătate

Motivarea Curții a venit pe 29 decembrie, motiv pentru care taloanele de pensii pe luna ianuarie au fost tipărite greșit pentru românii cu pensii de peste 4000 de lei. Altfel spus, acestora li s-a reținut și în luna ianuarie contribuția 10% la Sănătate.

Ministrul Muncii susține că taloanele de pensie au fost tipărite înainte de Decizia Curții și tot înainte au fost trimise și sumele de bani în teritoriu. Motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie, atunci când românii cu pensii de peste 4000 de lei nu vor mai plăti contribuția la sănătate.

Îngrijorător este că pensionarii care au plătit această contribuție de 10% ar putea să nu-și mai recupereze banii. Asta pentru că atâta vreme cât o lege este în vigoare, ea se bucură de prezumția de constituționalitate, până în momentul unei Decizii CCR.

Sursele România TV spun că liderii Coaliției ar vrea să înlocuiască OUG cu un proiect de lege prin care să introducă din nou această contribuție, de data aceasta prin Parlament. Cu argumentul că CCR a desființat doar modalitatea prin care au fost taxate pensiile, adică prin OUG, nu măsura impozitării pe fond.

Sindicaliștii trag semnalul de alarmă

Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” Oficial a transmis de altfel încă de zilele trecute un mesaj important pentru cei cu pensii mai mari de 4000 lei, care au plătit CASS, de la 1 ianuarie 2022, pentru partea din pensie care a depășit 4000 lei.

„În atenția pensionarilor cu pensii mai mari de 4000 lei, care ați plătit CASS, de la 1 ianuarie 2022, pentru partea din pensie care a depășit 4000 lei. Dacă ați plătit, cât ați plătit, vedeți pe fluturaș. Dacă aveți cont la CPS MAI, e foarte ușor să aflați sumele. Și atenție, duceți-va pe anul 2021, că să vedeți că în 2021, de exemplu, nu ați plătit CASS. Doar începând cu ianuarie”, se arată într-o postare pe Facebook.

Pentru cei cu sume mici, nu ar merita deranjul, se arată în informare. „Însă cei văduviți de sume mai consistente, puteți să va recuperați banii, dacă va mișcați repede.

Deci:
1) Faceți cerere către Casă de Pensii să va restituie sumele încasate abuziv, de la 1 ianuarie 2022, cu titlu de CASS, în baza OUG 130/2021.
2) Băgați acțiune la instanța astfel că publicarea deciziei CCR să va prindă cu acțiunea înregistrată la instanța. E musai să băgați acțiune înainte de publicarea deciziei.

Că să merite, eventual va cuplați 5-10-20 inși la acțiune, că să împărțiți onorariul avocatului”, a comentat Emil Păscut pe pagina de socializare.