Dacă au în justiție o decizie definitivă că au colaborat cu fosta securitate, foștii șefi de stat își pierd toate privilegiile. La fel este și cazul fostului președinte Traian Băsescu, care în primăvara anului 2022, a rămas fără paza din partea SPP-ului, după ce a fost declarat colaborator al Securității.
Traian Băsescu, văzut fără pază pe aeroportul Otopeni
Așadar, Traian Băsescu a fost surprins la începutul săptămânii trecute într-o ipostază inedită pe aeroportul Otopeni din București. Fără niciun fel de protecție din partea statului român, fostul președinte a reușit să treacă neobservat prin mulțime.
„Eram, vineri, pe aeroportul Otopeni. Îl așteptam pe fii-miu. Când, ce să vezi, a apărut un bătrânel. Singur, fără gărzi de corp. Nimeni nu l-a salutat, nimeni nu și-a facut poze cu el. Doar Marian, șoferul, tot un bătrânel. Indiferent dacă a făcut bine sau rău, e ok pentru un om care a condus România timp de 10 ani, să umble singur, fară pază, de capul lui? Zic și eu, încă cetățean al UE…”, a scris jurnalistul Dan Ionescu pe rețelele de socializare.
Traian Băsescu și-a pierdut toate privilegiile în martie 2022
În martie 2022, Traian Băsescu a rămas fără vilă de protocol de la RA-APPS şi fără pază din partea SPP, în urma deciziei instanței că fostul președinte a colaborat cu Securitatea. După ce a condus România timp de 10 ani, între 2004 și 2014, acesta primise o vilă de protocol pe strada Gogol, din sectorul 1 al Capitalei, și beneficia de indemnizaţie şi de dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis pe data de 23 martie 2022 că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică, dând declarații sub numele „Petrov”. După decizia instanței, fostul șef de stat a reacționat printr-un mesaj scurt, în care a transmis că se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Traian Băsescu a dat note informative care ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină, informează CNSAS.
Fostul președinte a deschis anul trecut, la Curtea de Apel Bucureşti, două procese împotriva Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP). El a cerut, în primul, suspendarea efectelor hotărârii SPP de evacuare, iar în al doilea, anularea deciziei prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie şi pază.
Mai multe puteți citi aici.