Institutul pentru Studierea Războiului este de părere că, dacă s-ar întâmpla acest lucru între Rusia și Ucraina, cei care ar avea de câștigat ar fi numai rușii.
Specialiștii Institutului American pentru Studierea Războiului sunt de părere că, dacă Rusia și Ucraina ar face pace sau ar înceta atacurile, acest lucru ar fi totalmente în favoarea rușilor. Aceștia spun că oprirea temporară a atacurilor le-ar da invadatorilor timp pentru a-și reface forțele. Cu toate acestea, Rusia nu pare că are de gând să oprească atacurile, în ciuda pierderilor semnificative pe care le-au suferit. Ba din contră, după retragerea rușinoasă din regiunea Herson, trupele ruse intensifică atacurile în regiunea Donețk, ceea ce, conform experților, reprezintă o eroare militară majoră.
Rusia a făcut o greșeală militară gravă
Potrivit acestora, există o vorbă spusă de Napoleon care se potrivește perfect cu ceea ce se întâmplă în prezent, și anume „Niciodată să nu-ți întrerupi dușmanul când face o greșeală”.
Președintele rus Vladimir Putin și-a îndemnat superiorii militari să continue ofensiva, ceea ce este o mare greșeală. Trupele ruse atacă în continuare regiunea Donețk, în încercarea de a ocupa cât mai mult din teritoriul acesteia, dar și regiunea Lugansk, aflată în partea de nord. Înțelegând momentul de slăbiciune al adversarilor lor, trupele ucrainene își continuă de asemenea contraofensiva. Acest lucru ne arată că sezonul rece nu pare să vină cu încetinirea sau oprirea acțiunilor de luptă, ci cu o intensificare a acestora.
Cu toate acestea, prețul plătit s-ar putea să fie mult prea mare în comparație cu miza. Trupele rusești sunt formate în mare parte din rezerviști slab pregătiți, prost echipați și cu moralul la pământ, ceea ce îi face o țintă ușoară pentru armata ucraineană, care vine cu moralul ridicat după victoriile recente. Ambele țări se luptă însă cu terenul dificil, din cauza noroiului. De asemenea, schimbările vremii vor avea în continuare un efect asupra ambelor părți.
Situația va deveni din ce în ce mai grea pentru ambele părți
Potrivit Ministerului britanic al Apărării, temperatura medie maximă va scădea de la 13 grade Celsius, cât este acum, până la zero grade Celsius în perioada decembrie – februarie. De aceea este probabil ca forțele care nu dispun de cazare și echipament adecvat să sufere răni din cauza gerului. Mai mult, odată cu intensificarea ploilor, a vântului sau venirea ninsorilor, armele vor fi mai greu de întreținut și vor avea un risc mai mare de funcționare defectuoasă. Lumina zilei se va reduce de asemenea semnificativ la mai puțin de nouă ore, ceea ce va afecta capacitatea de luptă pe timp de noapte.
Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, armata ucraineană a eliberat peste 74.000 de kilometri pătrați din teritoriile ocupate. Victoria din Herson nu este însă suficientă. Specialiștii spun că Ucraina are de eliberat zeci de mii de kilometri pătrați, în afară de aceste zone, dacă vrea să se poată apăra împotriva viitoarelor atacuri rusești și să restabilească o economie funcțională.