Fluxul de arme din SUA și NATO continuă, iar informațiile despre haosul și furia care au cuprins armata rusă sunt la ordinea zilei. O anumită versiune a înfrângerii Rusiei este din ce în ce mai probabilă, susține un fost șef CIA, William Webster, pentru The Grid.

Din punct de vedere militar, rușii au eșuat în strategia lor: estimări nerealiste ale forței necesare, absența liderilor împuterniciți să ia decizii pe front și o subestimare incredibilă a reacțiilor Ucrainei și NATO.

Rușii au eșuat și pe frontul logistic. Phillip O’Brien, expert la Universitatea din St. Andrews, care a studiat logistica celui de-al Doilea Război Mondial, crede că Rusia nu va putea să-și antreneze noii recruți în mod adecvat și nici să-i echipeze corespunzător, la timp, pentru a schimba cursul războiului, consideră fostul șef CIA.

O victorie ucraineană este din ce în ce mai posibilă

Apoi, există voința de a lupta. În cele din urmă, orice război devine foarte personal și succesul său depinde în mare măsură de faptul că soldații sunt dispuși să-și riște viața pentru a învinge un adversar. O armată ajunge la această pregătire printr-o combinație: identificarea puternică cu o cauză, un guvern care impune respect și convingerea că trebuie să-l distrugi pe adversar pentru a te salva pe tine și camarazii tăi. Până acum, este clar că pe toate aceste fronturi, ucrainenii dețin avantajul.

Prin urmare, o victorie ucraineană asupra armatei ruse este din ce în ce mai posibilă.

Cum ar putea arăta înfrângerea?

Cum poate fi definită o victorie pentru Ucraina? Sau cum ar arăta înfrângerea pentru Rusia? Doar Vladimir Putin poate răspunde la asta, având în vedere că și-a schimbat de mai multe ori obiectivele și narațiunea războiului. Probabil, ar vedea totul ca pe o înfrângere dacă forțele ruse ar fi alungate din Donețk și Lugansk, unde pro-rușii dominau regiunea înainte de declanșarea războiului.

Așa cum merg lucrurile acum, „înfrângerea” ar putea arăta mai rău din perspectiva rusă; Ucraina ar putea continua contraofensiva și ar putea alunga forțele ruse din acele teritorii pe care Putin le-a deținut înainte de război. Mai greu de imaginat este o recucerire ucraineană a peninsulei Crimeea, pe care Putin a anexat-o în 2014, dar nici acest lucru nu mai poate fi exclus.

Pentru Putin va fi dificil să enunțe oricare dintre aceste rezultate ca fiind o„misiune îndeplinită”. Așa cum a relatat Grid anterior, unii dintre cei mai fideli propagandiști pro-război au început să pună sub semnul întrebării performanța Rusiei și au cerut ca Moscova să ocupe mai mult teritoriu, indiferent de costuri. Pentru mulți ruși influenți, oricare dintre scenariile de mai sus ar fi considerate o umilință inacceptabilă.

Prăbușirea lui Putin

Nu mai e ceva de neconceput că Vladimir Putin va pierde puterea, în cazul unui rezultat catastrofal în Ucraina. Dacă Putin va suferi o înfrângere rușinoasă, elita rusă și toți ultranaționaliștii care domină mass-media ar trebui să contemple o lume în care Rusia și mulți dintre liderii săi rămân supuși sancțiunilor occidentale, cu un lider slab și izolat la nivel global. Ar accepta asta? Apelurile pentru o campanie militară mai competentă și mai brutală se aud peste tot la radio și la TV în ultima vreme, iar criticile publice la adresa mobilizării parțiale au fost auzite în toată Federația Rusă.

Rusia s-a aflat la o răscruce critică, chiar existențială, de cel puțin trei ori după Primul Război Mondial: în timpul revoluției din 1917, în vremea invaziei Germaniei naziste, care a început în 1941, și apoi, după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991.

Odată cu invazia din Ucraina, Putin pare să conducă țara către o altă răscruce. Rezultatul pare la fel de incert și potențial destabilizator precum acele evenimente cataclismice.