Vestea pe care o aștepta toată lumea! S-a terminat! A promis că nu va mai purta niciodată un război

pamant harta

SURSA FOTO: Pexels.com

În prezent, relația dintre China, Coreea de Sud și Japonia a devenit din ce mai tensionată, în special după ce armata chineză a efectuat exerciții militare pe lângă Taiwan. În acest context tensionat, premierul Japoniei, Fumio Kishida, a făcut primele declarații despre un posibil război în Asia de Est.

Japonia nu va mai repeta ororile războiului

În cadrul comemorării capitulării Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, premierul Japoniei, Fumio Kishida, a promis că țara sa nu va mai purta niciodată un război, în timp ce membrii cabinetului său au marcat această zi prin vizite la sanctuarul Yasukuni, ceea ce a stârnit furia Chinei și a Coreei de Sud întrucât sanctuarul respectiv este considerat un simbol al trecutului militarist al Japoniei.

(Sanctuarul Yasukuni este un sit care onorează 14 lideri japonezi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial condamnați ca și criminali de război de către un tribunal aliat, precum și morți în război.)

În prezent, legăturile bilaterale dintre Japonia și China sunt din tensionate, mai ales după ce armata chineză a efectuat exerciții militare în jurul Taiwanului, în urma vizitei președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. În timpul exercițiilor militare, mai multe rachete au căzut în apele din interiorul zonei economice exclusive a Japoniei.

Legăturile comemorării aniversare cu sanctuarul Yasukuni l-au făcut ca Fumio Kishida să se confrunte cu un exercițiu de echilibru dificil, relatează agenția de presă Reuters.

Aflat în tabăra dovish a Partidului Liberal Democrat (PDL) conservator, sarcina sa a fost să evite iritarea vecinilor Japoniei și a partenerilor internaționali, păstrând fericiți membrii de dreapta ai partidului, mai ales după uciderea fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe.

Fumio Kishida a trimis o ofrandă la sanctuarul din centrul Tokyo-ului, fără a-l vizita personal. El a trimis ofrande la Yasukuni și în timpul unor festivaluri ce au avut loc anul trecut, dar și în această primăvară.

„Nu vom mai repeta niciodată ororile războiului. Voi continua să respect acest jurământ hotărât. Într-o lume în care conflictele sunt în continuare neclintit, Japonia este un lider proactiv în domeniul păcii”, a declarat Fumio Kishida, în cadrul unei adunări seculare în altă parte în Tokyo, la care a participat și împăratul japonez Naruhito, relatează agenția de știri Kyodo.

Fumio Kishida s-a angajat deja să majoreze substanțial bugetul de apărare al Japoniei, în contextul în care mediul de securitate regional este din ce în ce mai tensionat. Cu toate acestea, el nu a făcut nicio mențiune despre unul dintre dorințele lui Shinzo Abe legate de revizuirea Constituției pacifiste a Japoniei, deși a mai vorbit despre acest lucru.

Japonia va continua să își consolideze relațiile cu Beijingul și cu Seulul

Postul de televiziune japonez NHK a difuzat imagini care au arătat cum sanctuarul respectiv a fost vizitat, luni dimineața, de mai mulți miniștri ai cabinetului, inclusiv de ministrul Securității Economice din Japonia, Sanae Takaichi. Anterior, acest loc a fost vizitat și de Koichi Hagiuda, șeful consiliului de cercetare politică al PDL și un aliat-cheie al fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe, ucis luna trecută.

„Este firesc pentru orice țară să le acorde respect celor care și-au dat viața pentru țara lor. Japonia va continua să își consolideze relațiile cu vecinii săi, inclusiv cu China și Coreea de Sud”, spunea luni secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno.

Săptămâna trecută, un grup de legislatori care vizitează sanctuarul respectiv adesea pe data de 15 august a declarat că nu va face acest lucru din cauza că numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 a crescut.

Menționăm că Shinzo Abe a fost ultimul prim-ministru al Japoniei care a vizitat Yasukuni în timpul mandatului său. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2013. Vizita sa a indignat atât China, cât și Coreea de Sud și a atras chiar și un reproș din partea Statelor Unite ale Americii.

China are amintiri triste legate de invazia și ocuparea unor teritorii de-ale sale de către trupele imperiale între anii 1931 și 1945, iar Coreea de Sud (care marchează această dată drept Ziua Eliberării Naționale) are resentimente față de colonizarea peninsulei de către Japonia între anii 1910 și 1945.