Taiwanul a anunțat că nu va renunţa la suveranitate şi nici nu va face concesii cu privire la libertatea şi democraţia sa, iar poporul se opune ferm ideii Beijingului de a aplica pentru Taiwan principiul „o ţară, două sisteme”, a declarat duminică, 16 octombrie, biroul prezidenţial al insulei, a relatat agenția Reuters.
Xi Jinping: problema Taiwanului ține de poporul chinez
Autoritățile taiwaneze au reacționat la scurt timp după ce preşedintele chinez Xi Jinping a declarat, într-un discurs susținut în cadrul Congresului Partidului Comunist Chinez (PCC), că rezolvarea problemei cu privire la Taiwan depinde de poporul chinez. Respectiv, China nu va renunţa niciodată la utilizarea forţei în cazul Taiwanului.
Biroul prezidenţial din Taiwan a precizat într-un comunicat de presă, duminică, că menţinerea păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi în regiune este responsabilitatea comună a ambelor părţi beligerante, iar o întâlnire pe câmpul de luptă nu este o opţiune.
China: Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată
„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (n. red. a Taiwanului), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare.
Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuşi şi (n. red. trebuie) să fie rezolvată doar de poporul chinez. Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată”, a afirmat preşedintele Chinei, condamnând orice „separatism şi interferenţă” străină în acest sens, a informat AFP.
China a considerat dintodeauna Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu şi a reafirmat în repetate rânduri intenţia de a reunifica insula, în ciuda declarațiilor puternice ale guvernului de la Taipei, care a anulat revendicările de suveranitate, declarând ferm că doar poporul insulei are dreptul de a-şi decide viitorul, a relatat sursa citată.
China își rezervă dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului ca ultimă soluție în condiții convingătoare, deși reunificarea pașnică este prima sa alegere, a precizat sâmbătă şi purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez.
Tawainul și-a arătat disponibilitatea de a avea un dialog cu Beijingul
Tensiunile au crescut în luna august, după ce China a organizat manevre de război în apropierea Taiwanului, în urma vizitei la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.
Săptămâna trecută, cu ocazia zilei naționale a Taiwanului, preşedintele Tsai Ing-wen a afirmat că războiul între Taiwan şi China „nu este absolut deloc o opţiune” şi şi-a reiterat disponibilitatea de a discuta cu Beijingul în acest sens. Respectiv, China refuză să vorbească cu președintele taiwanez, considerând-o separatistă.