Vestea pe care Putin nu ar vrea să o audă. Undă de șoc la Kremlin. Nu s-a mai întâmplat din al Doilea Război Mondial

vladimir putin

SURSA FOTO: Twitter

Chiar și cu cele mai modeste estimări, Rusia a înregistrat în Ucraina cele mai mari pierderi de personal militar de la cel de-al Doilea Război Mondial. Luna trecută, CIA și MI6 apreciau că până la 15.000 de ruși au fost uciși în conflictul din Ucraina, în timp ce alți aproximativ 45.000 au fost răniți.

Aceste cifre sunt semnificativ mai mici decât estimările ucrainene, conform cărora peste 20.000 de soldați ruși fuseseră uciși, până în aprilie. Comparativ, numărul soldaților americani care au murit în războaiele din Irak și Afganistan trecuse de 7.000 la sfârșitul anului 2019. Uniunea Sovietică a pierdut undeva pe la 15.000 de oameni în războiul dus timp de un deceniu în Afganistan.

Pierderile de vieți omenești ale Rusiei în Ucraina au depășit deja aceste cifre în doar cinci luni de lupte, potrivit 19fortyfive. În aceste condiții, mulți se întreabă cât timp va mai putea președintele Vladimir Putin să continue acest război.

Ar putea să depășească caracterul mortal al altor războaie europene

Potrivit unui raport The Economist, un război nu foarte mare din 1816 înregistra, zilnic, aproximativ 50 de morți pe câmpul de luptă, dar războiul din Ucraina este mult mai sângeros, cu peste o sută de ruși uciși zilnic. Oficialii ucraineni au recunoscut că și în rândul trupelor lor numărul victimelor a fost oarecum similar.

„Cel mai probabil, acest război ar putea să depășească caracterul mortal al altor războaie europene semnificative, cum ar fi războiul franco-prusac din 1870-1871”, a declarat Paul Poast de la Universitatea din Chicago pentru The Economist.

Pierderile ar putea fi și mai mari?

Dacă datele oferite de CIA și MI6 sunt considerate de unii prea modeste, recent, Elissa Slotkin, congresman democrat, declara că legiuitorii americani au ajuns în posesia unor cifre mult mai mari, care sugerează că până la 75.000 de soldați ruși ar fi fost uciși sau răniți în ultimele cinci luni.

Acest număr ar reprezenta aproximativ jumătate din numărul total de trupe dislocate de Rusia în Ucraina la începutul invaziei. Slotkin, fost analist CIA, este membru în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților și a vizitat recent Ucraina.

Rusia a pierdut 5.020 de vehicule militare la începutul invaziei

Și nu doar bilanțul pierderilor de vieți omenești este demn de remarcat în acest război.

Date fotografice colectate de Oryx, un site open-source care urmărește pierderile de echipamente militare din întreaga lume, indică faptul că Rusia a pierdut 5.020 de vehicule militare la începutul invaziei, la sfârșitul lunii februarie. Este vorba de 3.202 vehicule distruse, 103 avariate, 323 care au fost pur și simplu abandonate și 1.392 capturate de ucraineni. De asemenea, pe listă se află și aproximativ 916 tancuri rusești.

Oryx (@oryxspioenkop) a distribuit o infografică pe Twitter – ” #UkraineWar: acum se confirmă vizual că #Russia a pierdut 5000 de vehicule și alte echipamente grele de când și-a început invadarea #Ucrainei pe 24 februarie.”

Cel mai mare eșec de după retragerea Rusiei din Afganistan

Înaintea declanșării războiului, se estima că Rusia are peste 12.000 de tancuri și aproximativ 20.000 de vehicule blindate de luptă.

Pe măsură ce pierderile Rusiei cresc în acest ritm, este puțin probabil ca Moscova să înlocuiască rapid toate acele vehicule distruse. Și pentru că victoria pare din ce în ce mai puțin posibilă, Kremlinul s-ar putea confrunta cu cel mai mare eșec de după retragerea Rusiei din Afganistan, cu mai bine de 30 de ani în urmă. Va fi cu atât mai greu ca președintele Vladimir Putin să numească asta o victorie, subliniază sursa citată.