Fostul președinte al României, Ion Iliescu, va fi audiat vineri în Dosarul Mineriadei. De asemenea, joi, Petre Roman, alături de Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu sunt citați la Parchetul General în același dosar.
Ion Iliescu va fi audiat vineri în Dosarul Mineriadei
Fostul premier Petre Roman, alături de Gelu Voican Voiculescu și fostul director SRI, Virgil Măgureanu, au fost citați joi dimineață la sediul Parchetului General pentru a li se aduce la cunoștință că au fost puși din nou sub acuzare în legătură cu dosarul Mineriadei din iunie 1990, conform unor surse judiciare.
Alături de aceștia, sunt așteptați la audieri și generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiralul (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma.
Fostul președinte Ion Iliescu, având 94 de ani și neputând să se deplaseze la sediul Parchetului General, va fi audiat vineri la domiciliu, mai precizează sursele citate de Agerpres.
Pe 16 aprilie, președintele Klaus Iohannis a dat avizul pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu.
Procurorii se văd nevoiți să refacă ancheta în acest dosar după ce probele strânse anterior au fost anulate de instanță. Inițial, în iunie 2017, Ion Iliescu, alături de Petre Roman și Virgil Măgureanu, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității.
Însă, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei de la zero.
Ce acuzații le aduc procurorii
Conform acuzațiilor, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului ar fi hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care protestau pașnic pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau opiniile politice.
Atacul ar fi fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990 și ar fi implicat forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și muncitori din diferite zone ale țării.
Conform Parchetului Militar, atacul a avut consecințe grave, inclusiv decesul a patru persoane prin împușcare, rănirea a 1.388 de persoane și privarea de libertate a 1.250 de persoane din motive politice.
Ion Iliescu este acuzat că a dat ordinul pentru evacuarea violentă a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.