Președintele rus, Vladimir Putin, a discutat la Moscova cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, unde a calificat drept „tragică” situația din orașul ucrainean Mariupol, distrus de trupele ruse.
”Situația este complicată acolo, și tragică. Dar este simplă, de fapt. Am vorbit astăzi cu președintele Erdogan, care a spus că acolo au loc operațiuni militare.
Nu, operațiunile militare s-au încheiat acolo. Nu există operațiuni militare în Mariupol”, a spus liderul de la Kremlin.
Comentariile lui Putin vin după acuzațiile Ucrainei potrivit cărora Rusia a bombardat un coridor umanitar de ieșire din orașul-port, asediat de trupele ruse, scrie The Guardian.
Vladimir Putin, acuzații dure la adresa trupelor ucrainene
Liderul rus a acuzat luptătorii ucraineni că se „ascund în spatele” civililor din combinatul siderurgic Azovstal și a declarat că „cel mai simplu lucru de făcut este să îi eliberăm”.
”Vorbiți despre coridoarele umanitare rusești, despre faptul că acestea nu funcționează. Nu, v-au mințit. Ei lucrează cu sistemul nostru”, i-a mai spus Vladimir Putin lui Antonio Guterres.
Putin a spus că peste 100.000 de oameni au părăsit Mariupol, aceștia fiind „liberi să meargă oriunde”.
„Unii oameni vor să meargă în Rusia, alții în Ucraina”, a completat liderul de la Kremlin.
Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, orașul portuar asediat de la Marea Azov, unde forțele ucrainene rămase și civilii s-au ascuns într-un combinat siderurgic, a acuzat forțele rusești că au tras cu artileria asupra zonei de ieșire la doar câteva momente după ce au anunțat prin difuzoare că a fost deschis un coridor verde.
Consilierul primarului din orașul-port a mai declarat că în ultimele 24 de ore au avut loc 35 de lovituri aeriene împotriva uzinei Azovstal, una dintre lovituri provocând un incendiu într-unul dintre atelierele în care se ascunseseră civili, unii rămânând sub dărâmături.
Russian President Vladimir Putin says the situation in Mariupol is „tragic” and „complicated”, adding „there are no military operations in Mariupol”.
Follow live: https://t.co/zlMv56C1JY
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/Geglc8zuM5
— Sky News (@SkyNews) April 26, 2022
„Sperăm că vom putea obţine acorduri”
Pe de altă parte, președintele Federației Ruse a mai spus că încă este posibilă o soluţie diplomatică pentru oprirea conflictului militar din Ucraina.
„Încă aşteptăm şi sperăm că vom putea obţine acorduri prin canale diplomatice”, spune Vladimir Putin, care adaugă că negocierile continuă în format online.
De asemenea, liderul de la Kremlin a mai spus că speră să se ajungă la o soluție, subliniind că există posibilitatea oferirii de garanţii internaţionale de securitate Ucrainei abia după rezolvarea crizelor referitoare la statutul regiunilor Crimeea şi Donbas. Liderul de la Kremlin a observat că poziţia negociatorilor ucraineni s-a modificat „dramatic” după negocierile de la Istanbul.
Liderul de la Kremlin a amintit că se înregistrase „un succes” cu ocazia reuniunii de la Istanbul, dar a subliniat că negocierile au ajuns în impas din cauza informaţiilor privind atrocităţile din Bucha, de la periferia Kievului. „A fost o provocare, armata rusă nu are nicio legătură cu aceste lucruri”, a subliniat Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei a amintit că delegaţiile Rusiei şi Ucrainei continuă negocierile în format online şi a exprimat speranţa că vor fi rezultate. Vladimir Putin a catalogat drept „complicată şi tragică” situaţia din Mariupol, dar a subliniat că armata rusă nu mai derulează operaţiuni în interiorul oraşului.
Preşedintele Rusiei a explicat, potrivit agenţiei Interfax şi postului de televiziune CNN, că va putea fi posibilă oferirea de garanţii internaţionale de securitate Ucrainei abia după rezolvarea crizelor referitoare la statutul regiunilor Crimeea şi Donbas. Liderul de la Kremlin a observat că poziţia negociatorilor ucraineni s-a modificat „dramatic” după negocierile de la Istanbul.
Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat după întâlnirea pe care a avut-o la Moscova cu Vladimir Putin că a propus crearea unui grup pe probleme umanitare format din reprezentanţii Naţiunilor Unite, Rusiei şi Ucrainei, pentru facilitarea funcţionării coridoarelor umanitare în Ucraina.