Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află la București, cu ocazia reuniunii miniștrilor de Afaceri Externe din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice.
Marți seară, șeful NATO a susținut o declarație de presă. Iată principalele idei transmise de acesta.
„O mare parte din Ucraina rămâne ocupată, iar armata rusă are un număr mare de trupe și capacități militare importante. Rusia folosește drone și rachete pentru a lăsa țara în frig în timpul iernii. Vladimir Puțîn vrea să-i forțeze pe ucraineni să înghețe sau să plece din țară. Noi trebuie să îi susținem.
NATO nu este parte din acest conflict, dar vom continua să susținem Ucraina pentru oricât timp va fi necesar, nu ne vom opri. Astăzi, aliații au decis să adauge mai multe lucruri la susținerea pentru Ucraina, inclusiv combustibil și generatoare.
Țările G7 vor folosi un mecanism coordonat pentru a susține Ucraina. Aștept să discut despre nevoile Ucrainei cu ministrul Kuleba (ministrul ucrainean de Externe – n.r.).
Am vorbit despre aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei. Este esențial să oferim susținere pentru ca Ucraina să se poată apară de agresiunile ruse.
Aștept întâlnirea de mâine cu Bosnia-Herțegovina, Georgia și Moldova. Vom avea o întâlnire anul viitor și în Norvegia. (…)
Este important să continuăm să trecem prin lista de lucruri de care Ucraina are nevoie. Există o discuție în curs despre rachetele Patriot. Toate sistemele pe care le trimitem funcționează, sunt eficiente, trebuie să le oferim suport tehnic, piese de schimb și muniții.
Ne gândim la cum putem să acoperim nevoile Ucrainei și nevoile piese de schimb și mentenanță pentru aceste sisteme. (…)
Am discutat cum să întărim parteneriatul cu Ucraina și cum să se miște pentru a fi mai aproape de statutul NATO. În 2008 s-a discutat despre statutul de membru al Ucrainei. Ușa noastră este deschisă, invitând Macedonia de Nord, Muntenegru, Finlanda și Suedia. Principala preocupare acum este să oferim ajutorul de care are nevoie urgent Ucraina.
Vorbim despre întărirea parteneriatului politic, înainte de statutul de membru NATO al Ucrainei. Vorbim acum despre suportul practic, care a crescut. Îi ajutăm să facă trecerea spre standardele și doctrina NATO. (…)
O pace de durată poate să fie doar o pace justă. Pacea nu va câștiga pe termen lung dacă autocrația câștigă în față democrației. Dacă puterile autoritare câștigă, nu vom avea o pace de durată. Trebuie să ne asigurăm că agresorul nu câștigă.
Folosirea iernii pe post de armă are consecințe îngrozitoare pentru civilii din Ucraina. Cel mai probabil, și acest război se va termina la masa negocierilor, iar ce se va întâmpla acolo este în corelație cu ce se întâmplă de pe front. Cel mai bun mod de a obține pacea în Ucraina este să susținem Ucraina militar”, sunt câteva dintre declarațiile șefului NATO.
Bucureștiul, capitala NATO timp de două zile!
Marți și miercuri, miniștrii de Externe din cele 30 de state membre ale NATO, dar și din alte țări partenere se întâlnesc și discută la București despre cele mai importante evenimente de pe agenda Alianței. Tema centrală va fi războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin.
Iată ce transmitea același Jens Stoltenberg, în cursul zilei de marți, ca mesaj de bun venit pentru șeful diplomației din Statele Unite, Antony Blinken.
„Trebuie să sprijinim Ucraina și sunt foarte recunoscător pentru sprijinul primit de la Statele Unite în domeniul economic și militar și pentru tot ceea ce faceți ca să ajutați Ucraina.
Am încredere că mesajul din urmă întâlnirilor de astăzi și mâine va fi acela că Aliații NATO vor oferi în continuare sprijinul Ucrainei, pentru că trebuie să fim uniți cu toții. Este în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă, pentru că altfel s-ar trimite un mesaj că liderii autoritari pot folosi forța brută cât doresc.
De asemenea vom vorbi despre amenințarea chineză asupra intereselor și siguranței NATO și ne vom întâlni și cu domnul ministru Kuleba din Ucraina, și cu miniștri partenerilor noștri din Moldova, Georgia și Bosnia Herțegovina”, a declarat șeful NATO.
Mircea Geoană: Vom rămâne alături de Ucraina atâta timp cât este necesar
Un mesaj ferm de sprijin pentru Ucraina a transmis marți, 29 noiembrie, și numărul doi la nivel NATO, românul Mircea Geoană.
„Vom rămâne alături de Ucraina atâta timp cât este necesar. Această țară, oamenii din Ucraina, conducătorii Ucrainei beneficiază de sprijinul nostru și noi vom continua să îl oferim. (…)
De asemenea, și întâlnirile avute pe marginea acestei întâlniri inter-ministeriale, și întâlnirile din cadrul G7, și întâlnirile cu aliații noștri germani care dețin președinția G7, și coordonatorii pentru Ucraina, NATO este pe prima poziție când vine vorba de acordarea sprijinului către Ucraina, ca ajutor neletal.
Asta face NATO. Ne asigurăm că nu există risc de escaladare a tensiunilor dintre NATO și Rusia. Mulți parteneri au auzit ce a spus domnul secretar general, și anume că 50 de națiuni sprijină Ucraina în mod ritmic și clar pe parte de apărare”, a explicat secretarul general adjunct al Alianței.