Informație de ultimă oră despre Elena Udrea! S-a întâmplat chiar acum. Este Breaking News
În cursul zilei de luni, doi dintre avocații fostului ministru al Turismului au cerut instanței supreme fie suspendarea efectelor deciziei definitive din cunoscutul dosar ”Gala Bute”, fie transmiterea unor întrebări preliminarii Curții de Justiție a Uniunii Europene sau sesizarea Curții Constituționale a României cu excepții de neconstituționalitate.
Dacă instanța supremă decise să dea curs primei solicitări, atunci Elena Udrea va fi eliberată temporar.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care un complet de cinci judecători de la instanța supremă au reluat dezbaterile în cazul recursului în casație. Pe acest fond, Elena Udrea a fost adusă cu duba de la penitenciarul Târgșor.
Avocații Elenei Udrea a făcut mai multe cereri
Veronel Rădulescu a cerut noului complet de judecată să constate preliminar decizia dată de un alt complet de judecată, format tot din cinci judecători, cu privire la contestația în anulare. Concret, avocatul fostului ministru al Turismului dorește ca noul complet să conteste că decizia nu ar fi definitivă și executorie, ceea ce va duce la suspendarea temporară a efectelor deciziei definitive din dosarul ”Gala Bute”.
Avocata Silvia Uscov a cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la cinci întrebări preliminare care au inclus faptele de abuz în serviciu ale Elenei Udrea și modalitatea de reglementare națională a lor. De asemenea, avocata a mai inclus și chestiuni tehnice de divergență între legile naționale și Dreptul Uniunii Europene.
Silvia Uscov a mai cerut și sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate, precizând că instituția ar trebui să constate integral neconstituțional articolele din Codurile Penale a faptei de abuz în serviciu.
Ea a mai spus că legiuitorul nu a reglementat, până la acest moment, faptele de abuz în serviciu și gradul de sancționare în funcție de prejudiciul constatat.
”Vrem să vedem dacă nu a intervenit dezincriminarea pentru fapte de abuz ce se sancționează ca și contravenții.
Ea a comis fapta dar prin încălcarea unei legislații pentru care legea prevede sancționarea cu amendă”, a explicat avocata Silvia Uscov.
DNA a cerut respingerea acestor cereri
În urma cererilor efectuate de doi dintre avocații Elenei Udrea, un procuror al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut ca acestea să fie respinse.
”Toate cererile de acest sens au fost respinse ca inadmisibile.
Nu cred ca va avea completul dificultăți în a soluționa acest caz. Trebuie văzut cu claritate că din 2016 instanțele și ICCJ care au soluționat cauzele de abuz au făcut și identificat în cauzele de abuz cuantumul prejudiciului.
Deci, se verifica local de fiecare data în fiecare dosar și se soluționează temeinic”, a explicat magistratul DNA.
Instanța va veni cu răspunsul pentru cereri pe 22 iunie.