Date de ultim moment despre Elena Udrea. Aceasta ar urma să fie adusă în ţară după ce hotărârea unei instanţe bulgare privind extrădarea rămâne definitivă. Informația a fost furnizată, marţi, de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
El a arătat că decizia instanței din Bulgaria poate fi atacată cu recurs în cinci zile. După ce ea va rămâne definitivă, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale pentru aducerea în țară a fostului ministru.
„În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră”, a afirmat Lucian Bode.
Lucian Bode, detalii despre momentul aducerii în țară a Elenei Udrea
Ministrul de Interne a susținut că procedurile sunt foarte clare, iar durata va fi comunicată de Poliţie, în colaborare cu partea bulgară.
Judecătorii din Bulgaria au decis marți, 19 aprilie, că Elena Udrea va fi predată autorităților din România. Instanţa a acceptat cererea autorităţilor române care au cerut ca Elena Udrea să fie extrădată în România pentru a-şi ispăşi condamnarea de şase ani la închisoare în dosarul legat de organizarea Galei Bute. Totuși, fostul ministru român poate ataca decizia în termen de cinci zile, iar contestația se va judeca la Curtea de Apel din Sofia.
Amintim că Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă.
Autoritățile din Bulgaria au cerut detalii despre condițiile de detenție
Trebuie spus că autoritățile bulgare au cerut săptămâna trecută mai multe informații cu privire la condițiile de detenție în care ar sta fostul ministru al Turismului, în cazul în care ar fi extrădat în România. În fața judecătorilor din Bulgaria, fostul ministru s-a plâns de condițiile din închisorile românești, motiv pentru care magistrații din țara vecină au cerut Ministerului Justiției de la noi să ofere detalii despre mediul în care trăiesc deținuții. Fostul ministru a invocat și o afecțiune medicală și a cerut chiar azil politic în Grecia pentru a se trata.
Astfel, Ministerul Justiției a trimis solicitarea către Administrația Națională a Penitenciarelor. Informațiile cerute de către autoritățile din Bulgaria au fost traduse și trimise către judecători, prin intermediului Tribunalului București.