Fostul președinte Ion Iliescu a fost informat vineri despre învinuirea sa în dosarul Mineriada. El a primit vestea de la prima femeie procuror militar care cercetează acest dosar.
Ion Iliescu a primit învinuirea în dosarul Mineriada
Parchetul General a emis oficial vineri un comunicat prin care anunță punerea sub acuzare a fostului președinte Ion Iliescu pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității în legătură cu evenimentele din Mineriada din iunie 1990.
Fostul șef de stat, în vârstă de 94 de ani, care se deplasează greu, a fost informat despre învinuirea sa la domiciliu, în vila sa din cartierul Primăverii, unde este păzit de Serviciul de Protecție și Pază.
O echipă de anchetatori de la Parchetul General s-a deplasat vineri dimineața la locuința lui Ion Iliescu pentru a-i comunica oficial învinuirea. Procurorii au petrecut doar zece minute în vila fostului președinte, intrând pe o poartă din spate pentru a evita aglomerația de jurnaliști.
Fostul președinte, suspectat de infracțiuni contra umanității în legătură cu evenimentele din Mineriada din iunie 1990, a primit vestea acasă de la prima femeie procuror militar care cercetează acest dosar. Ion Iliescu, îmbrăcat într-o cămașă, dar fără cravată, a petrecut scurt timp cu procuroarea care i-a prezentat învinuirea la domiciliu.
„A luat la cunoștință, urmând să ne pregătim apărarea. A semnat procesele verbale”, a spus Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu.
Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu chemați joi la Parchet
Joi, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre au fost chemați pe rând la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile.
În cazul lui Ion Iliescu a fost aplicată o procedură specială de punere sub acuzare, deoarece el nu se poate deplasa la sediul Parchetului.
Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță.
Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma.
Procurorii militari susțineau că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.
În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.