Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut luni anunțul! Sunt vizați cei aproape 8 milioane de români care contribuie la fondurile de pensii private obligatorii. Ce arată ultimele date ale ASF privind nivelul activelor?
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 90,47 miliarde lei, la finalul lunii iulie 2022, în creştere cu 3% faţă de nivelul înregistrat la 31 iulie 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează într-un raport al ASF.
Pensii private: Cea mai mare pondere o dețineau titlurile de stat și acțiunile
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,453 miliarde de lei, respectiv 60,19%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 21,644 miliarde de lei (23,92%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,349 miliarde de lei, respectiv 8,12% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.888.081 milioane de participanţi în iulie.
Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
Pe de altă parte, menționăm că Asociaţia CFA România vine cu o serie de propuneri cu privire la Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private. Astfel, printre propuneri se numără diversificarea portofoliului de investiţii al fondurilor de pensii private şi un nivel de comisionare comparabil cu cel din Europa, în paralel cu majorarea contribuţiilor la fondurile private de pensii Pilon II.
Asociaţia CFA România consideră că o consultare temeinică a profesioniştilor din domeniile în care deţin expertiză relevantă este benefică atât instituţiilor şi organizaţiilor, dar mai ales consumatorilor de produse financiare, se precizează într-un comunicat al organizaţiei
Fondurile de pensii facultative, în creștere în luna iulie
În același timp, fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 3,41 miliarde de lei, la finalul lunii iulie 2022, în creştere cu 5% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, mai arată ASF.
„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (93%), majoritatea fiind denominate în lei (91%)”, se menţionează în raport.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 2,102 miliarde de lei, respectiv 61,59%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 895,51 milioane de lei (26,23%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 141,75 milioane de lei, respectiv 4,15% din totalul activelor.
Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 594.063 de participanţi în iulie.
Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.